Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 2 april 2008

Descartes-Huygensprijs voor UvA-historicus Pim den Boer

Gepubliceerd op 2 april 2008
Foto: Eduard Lampe

Prof. dr. Pim den Boer, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis aan de UvA, en de Franse filosofe Catherine Secretan hebben dit jaar de Descartes-Huygensprijs (EUR 23.000) gewonnen. De prijs wordt op
maandag 7 april aan hen uitgereikt bij het L'Institut de France in Parijs, in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur.

Prof. dr. Pim den Boer (1950) is voorzitter van de leerstoelgroep Cultuurgeschiedenis van Europa van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en Parijs, en promoveerde op een onderzoek naar de professionalisering van de geschiedenisbeoefening in Frankrijk. Met de toekenning van de Descartes-Huygensprijs zal Den Boer de samenwerking met het Instituut voor geschiedenis van klassieke filosofie in Lyon verder uitbreiden. Deze samenwerking betreft in het bijzonder een onderzoek naar de rol van Adriaen Koerbagh bij de ontwikkeling van atheïsme en het spinozisme in Europa.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse overheid en wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- of sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat. Doel van de prijs is het bevorderen van de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland en het onder de aandacht brengen van de Nederlands-Franse betrekkingen op wetenschappelijk gebied.

Verwijzingen

www.knaw.nl
Bron: KNAW/UvA Persvoorlichting