Gemeente Rotterdam

De commissie voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur (JOC) gaat van 7 tot en met 9 april 2008 op reis naar Berlijn. Tijdens het bezoek verdiepen de commissieleden zich in muziekonderwijs op Berlijnse scholen. Onder andere muziekonderwijs zou de cognitieve en sociale vaardigheden van leerlingen bevorderen.

De commissie bezoekt een basisschool waar muziekonderwijs wordt aangeboden. Deze brede basisschool heeft meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van muziekonderwijs op de cognitieve vaardigheden en het sociaal gedrag van de leerlingen. Het voornemen van de commissie is om in oktober 2008 een symposium te organiseren waar verder gesproken wordt over het (meer gestructureerd) aanbieden van vakken als muziek of filosofie op Rotterdamse scholen.

Naast het bezoek aan de basisschool krijgt de commissie een presentatie van landschapsarchitect mevrouw J. van den Berg over haar studie naar het Sperrgebiet rond Berlijn. Zij gaat tijdens de presentatie in op de relatie tussen het Sperrgebiet en de ruimtelijke markering van de Rotterdamse brandgrens. Ook spreken de commissieleden over kunstinitiatieven op wijkniveau en (commerciële) culturele herbestemming van erfgoed in Berlijn.

Bron: Griffie, 04-04-2008