Stadsdeel Zeeburg

Start herinrichting Diemerzeedijk

4 april 2008

Op 7 april 2008 start stadsdeel Zeeburg met de werkzaamheden voor de vernieuwing van de Diemerzeedijk. Na de nieuwe inrichting zijn de bedrijven langs de dijk beter bereikbaar, is er meer parkeergelegenheid, betere verlichting en staan er nieuwe planten en bomen.

Stadsdeelwethouder Dennis Straat: 'Met de herinrichting waarderen we het gebied op tot een volwaardig onderdeel van Amsterdam met het bijbehorende kwaliteitsniveau van de openbare ruimte'. De werkzaamheden duren tot begin december 2008.

Werkzaamheden en bereikbaarheid

Het werk is verdeeld in twee fasen. De eerste fase duurt tot de bouwvak in juli. In deze periode wordt een nieuw voetpad aangelegd. Verder starten de voorbereidende werkzaamheden voor de fase na de bouwvak. De stenen op het talud worden alvast verwijderd. Het zand, dat is aangebracht om de dijk voor te belasten, wordt afgegraven. In totaal wordt er 12000 m3 zand afgevoerd en opnieuw gebruikt op het Zeeburgereiland. Na het afgraven wordt de dijk weer in profiel gebracht en de talud opnieuw verstevigd met stenen. De bedrijven en woningen aan de Diemerzeedijk zijn tijdens deze periode gewoon bereikbaar.

De tweede fase duurt vanaf augustus tot begin december 2008. In deze fase wordt het werk afgemaakt. Het asfalt wordt vervangen door klinkers en de rijweg wordt verbreed. Deze werkzaamheden zullen wel consequenties hebben voor de bereikbaarheid. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden op de dijk in stukken verdeeld. Alleen het stuk waaraan gewerkt wordt is door de week van 07.00 uur tot 17.00 uur niet bereikbaar. In deze periode is er voor fietsers en auto's een omleidingsroute.

Ecologie

Aan de buitendijkse kant van de Diemerzeedijk komt een ecologische verbindingzone. Deze is onderdeel van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS). De PEHS verbindt de groene gebieden van Waterland met 't Gooi met als doel het in stand houden van de biodiversiteit van Nederland. De Diemerzeedijk is een belangrijke verbindingsschakel van deze PEHS.

Om tijdens de vernieuwing van de Diemerzeedijk de rust voor de dieren in het gebied te waarborgen, houden een ecoloog en een slangenexpert toezicht op de werkzaamheden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van ondermeer de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, rijksoverheid, het Waternet en de Europese Unie.

Lees verder voor meer informatie over dit project.