Provincie Utrecht

Utrechtse scholen aan de slag voor klimaat

4-4-2008 -

Onder de noemer `klimaat is (g)een spel' gaan provincie Utrecht en Utrechtse middelbare scholen samen aan de slag voor het klimaat. De provincie stelt kleine windmolens en zonnepanelen beschikbaar aan scholen. Als tegenprestatie wordt verwacht dat zij in het schooljaar 2008-2009 werken aan energiebesparing en het vergroten van het klimaatbewustzijn van leerlingen. De scholen die aan het einde van de actieperiode hier het best in zijn geslaagd worden beloond. Bij voorbaat is het klimaat natuurlijk de winnaar.

Op 7 april krijgt scholengemeenschap De Amersfoortse Berg de eerste windmolen uit handen van gedeputeerde De Wilde. Naast de Amersfoortse Berg krijgen ook het Minkema College (Woerden), het Kalsbeek College (Woerden) en het St. Bonifatius College (Utrecht) een molen. Alle middelbare scholen die het komende schooljaar werk willen gaan maken van energiebesparing en klimaatbewustzijn, kunnen van de provincie een windmolen en/of zonnepanelen krijgen.

De provincie Utrecht heeft klimaat hoog op de agenda staan en werkt op meerdere fronten aan het tegengaan van verdere klimaatverandering en speelt in op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering zoals meer wateroverlast.

Tijdens de onthulling op 7 april presenteert de school aan de gedeputeerde de activiteiten die zij willen uitvoeren voor energiebesparing. Vervolgens debatteren leerlingen met de heer De Wilde over het klimaat. De bijeenkomst wordt afgesloten met een officiële handeling waarmee de windmolen in gebruik wordt genomen.

Voor de start is gekozen voor scholengemeenschap De Amersfoortse Berg. Klimaat staat al hoog op de agenda van de leerlingen. Er loopt sinds begin van het jaar een klimaatproject. Ook heeft een groep leerlingen met de wethouder van de gemeente Amersfoort een weddenschap lopen op het gebied van energiebesparing. Daarmee kan de school nog eens enkele zonnepanelen verdienen. De uitslag hiervan is tijdens de projectdag op 17 april 2008.

Wij nodigen u van harte uit om op 7 april aanwezig te zijn. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Doron Verstraelen van de provincie Utrecht. Contactpersoon van Scholengemeenschap De Amersfoorste Berg is Hans van Paddenburg, tel. 033-4618845.

Programma
09.00 uur Ontvangst op De Amersfoorste Berg, Hugo de Grootlaan 25, Amersfoort
Koffie, koek en presentatie van de schoolactiviteiten 09.25 uur Toelichting op "klimaat is geen spel" door gedeputeerde De Wilde gevolgd door debat met leerlingen over Klimaat en de Provincie Utrecht. Afgesloten met een Rap: switch now!
10.00 uur Introductie van de windmolen en zonnepanelen. Naar buiten voor de officiële in gebruik stelling.
10.30 uur Sluiting

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122