Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 15

4 april 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 7 t/m 13 april 2008

Wethouder Harbers ondertekent convenant 'Veilig Ondernemen Waalhaven Zuid'

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) ondertekent op maandag 7 april om 12.00 uur samen met Hans Smits (president-directeur van het Havenbedrijf NV) en Joep van Eijk (voorzitter belangenvereniging Waalhaven-Zuid) het Convenant 'Veilig Ondernemen Waalhaven Zuid'. De ondertekening vindt plaats in Opslagbedrijf C. Steinweg Handelsveem, Parmentierplein 1 in Rotterdam. In het convenant staan afspraken om de veiligheid in dit oude havengebied aan te pakken, een gebied waar voornamelijk MKB-bedrijven actief zijn. Binnen het project Veilig Ondernemen werkt de gemeente samen met MKB-ondernemers, politie en deelgemeenten met als doel winkelgebieden en bedrijfsterreinen veiliger te maken. Dit betekent minder criminaliteit, een hoger gevoel van veiligheid en een grotere bereidheid om aangiften te doen. Alle partijen dragen hun steentje bij aan het project, in de vorm van inzet maar ook op financieel gebied. Met het ondertekenen van het convenant wordt het mogelijk om het bedrijventerrein collectief te beveiligen met camera's en gezamenlijke inzet van surveillance.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 3835 of 06 - 5107 4786)

Wethouder Baljeu reikt gratis treinkaartjes uit aan 65-plussers

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) reikt dinsdag 8 april om 11.30 uur gratis treinkaartjes uit aan 65-plussers in de Stadswinkel Hoek van Holland, aan de Prins Hendrikstraat 161 in Hoek van Holland. Wegens succes heeft de gemeente Rotterdam de proef met gratis OV voor Rotterdamse 65-plussers verlengd van 1 februari 2008 tot 1 juli 2008. Wethouder Baljeu en portefeuillehouder Hestia Reukema (Leven en Participeren, deelgemeente Hoek van Holland) zijn een speciale regeling overeengekomen voor senioren uit de deelgemeente Hoek van Holland. 65-plussers kunnen op vertoon van een OV-chipkaart gebruik maken van acht gratis retourkaartjes Hoek van Holland - Rotterdam. De wethouder wil hiermee het gebruik van openbaar vervoer en OV-chipkaart door ouderen stimuleren.

(Voor meer informatie: Yvonne van Ham, deelgemeente Hoek van Holland, tel. 0174 - 315 151)

Loco-burgemeester Kriens spreekt op sponsoravond Ancor

Loco-burgemeester Jantine Kriens spreekt op dinsdag 8 april om 19.55 uur de deelnemers toe van de Fundraising voor ziekenboeg Havenzicht door Ancor bij de Business School van de Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom 91 (ING room). Ancor in een Amerikaans-Nederlandse vrouwenclub die in 1955 is opgericht. Via een afgesproken procedure kiezen de dames ieder jaar een project voor hun sponsoravond.

(Voor meer informatie: Tanja Groenendijk - de Vos, Ancor, tel. 06 - 5181 6517)

Wethouder Harbers bezoekt Koudecentrum Rotterdam

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) brengt op woensdag 9 april om 10.00 uur een bezoek aan het Koudecentrum Rotterdam (KCR), op de locatie Prinsenland aan de Prins Constantijnweg 30 in Rotterdam. In het KCR zijn de opleidingen op het gebied van koudetechniek (installatie en onderhoud van koelinstallaties zoals airco's en vriezers) van Zadkine Techniek, Zadkine Cursus en Advies en Elsevier Opleidingen samengebracht. Deze samenwerking vergroot de opleidingsmogelijkheden op het gebied van koudetechniek, omdat apparatuur en docenten op één locatie zijn ondergebracht waardoor er meer maatwerk voor cursisten en bedrijven mogelijk is. Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het opleidingscentrum. De stichting KMR is een samenwerkingsverband van het regionale bedrijfsleven (haven en industrie), de regionale onderwijsinstellingen, lokale overheden. KMR heeft tot doel de economische structuur te versterken door innovatie in de kennisinfrastructuur te stimuleren. De wethouder spreekt tijdens het werkbezoek met docenten en cursisten over hun ervaringen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie, Odie van Eupen, 010 - 417 38 35 of 06 - 5107 4786)

Wethouder Kriens slaat 1e paal Brede School Nieuw Crooswijk

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) slaat woensdag 9 april om 11.30 uur op het Paradijsplein de 1e paal voor de Brede School in de herstructureringswijk Nieuw Crooswijk. De bijeenkomst begint om 11.00 uur in de kantine van de speeltuin Crooswijk aan de Schuttersweg 74. Tegen 11.30 uur gaat het gezelschap richting Paradijsplein, waar de 1e paal wordt geslagen en de naam van de nieuwe school wordt onthuld.

(Voor meer informatie: Paul Schepers, deelgemeente Kralingen-Crooswijk, tel. 06 -1357 4335)

Wethouder Karakus geeft presentatie op congres 'Leefbaarheid in de verkoop?!'

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) geeft op woensdag 9 april om 13.40 uur een presentatie tijdens het congres 'Leefbaarheid in de verkoop?!' in De Kuip. Centraal tijdens dit congres staat het thema 'hoe ontwikkel je leefbaarheid in de wijken en buurten, wanneer je tegelijkertijd door verkoop van woningen aan huurders een minder dominantie regie in een complex hebt?' Wethouder Karakus vertelt in zijn presentatie onder andere over de rol van gemeenten en corporaties, tijdens het invoeren van leefbaarheidmaatregelen in wijken met huur en eigen woningbezit.

(Voor meer informatie: Kjenconsult, Wilma Thijssen, tel. 0320 - 237 480 of wilma.thijssen@kjenconsult.nl)

Wethouder Kriens spreekt tijdens oprichtingsbijeenkomst Platform Levensbeschouwelijke en Religieuze organisaties

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) spreekt op woensdag 9 april om 16.30 uur tijdens de oprichtingsbijeenkomst van het Platform van Levensbeschouwelijke en Religieuze organisaties in Rotterdam. Veel van deze organisaties in Rotterdam willen vanuit hun overtuiging nadrukkelijk een rol spelen in het maatschappelijke leven van de stad. Het college waardeert dit en wil de relatie met deze organisaties verbeteren en hechter maken. Alle levensbeschouwelijke en religieuze organisaties die zich herkennen in de missie en doelstellingen worden tijdens de bijeenkomst uitgenodigd deel te nemen aan het platform. De bijeenkomst is in de Burgerzaal van het stadhuis, Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: secretaris van het Platform van Levensbeschouwelijke en Religieuze organisaties in Rotterdam, Ton Sels, tel. 010 - 409 0540)

Burgemeester Opstelten opent nieuw kantoor Svenska Handelsbanken

Burgemeester Ivo Opstelten opent op donderdag 10 april om 13.00 uur het nieuwe kantoor van Svenska Handelsbanken in het WTC op het Beursplein (6e verdieping). Svenska Handelsbanken is een Zweedse bank met 459 locale vestigingen, ongeveer 40 vestigingen in Scandinavië en is actief in 23 landen. Sinds 2002 is SH gevestigd in Nederland (Amsterdam). SH kiest Rotterdam voor haar tweede kantoor in Nederland vanwege de omvang van de stad en de handelsactiviteiten in de haven en regio.

(Voor meer informatie: Peter van Wettum, Svenska Handelsbanken, tel. 010 - 711 0633)

Wethouder Baljeu ondertekent overeenkomst Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid

Verkeerswethouder Jeannette Baljeu ondertekent donderdag 10 april om 17.00 uur, als portefeuillehouder verkeer en vervoer van de stadsregio Rotterdam, de driejarige overeenkomst voor de voortzetting van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). Naast de wethouder tekenen ook portefeuillehouder Veldhuijzen (Stadsgewest Haaglanden) en verkeerswethouder Smit (Den Haag) de overeenkomst. Het verder terugdringen van de verkeersonveiligheid in de provincie vraagt een aanpak waarin maatregelen gericht op de infrastructuur, de voertuigen en de mens worden gecombineerd. Daarbij is de beïnvloeding van het gedrag door onder meer permanente verkeerseducatie, communicatie en handhaving het belangrijkst. Voorbeelden hiervan zijn het beheer van een infopunt verkeersveiligheid, de monitoring van de verkeersonveiligheid in Zuid-Holland en de ontwikkeling en uitvoering van het verkeersveiligheidprogramma voor het primair onderwijs 'SCHOOL op SEEF'.

(Voor meer informatie: ROV-ZH, Hans Vergeer, tel. 079 - 330 0602)

Burgemeester Opstelten opent nieuwe pand DHV

Op donderdag 10 april om 18.00 uur opent burgemeester Ivo Opstelten het nieuwe pand van ingenieurs- en adviesbureau DHV BV in Las Palmas, op de Wilhelminakade. De markten Bouw en Industrie en Ruimte en Mobiliteit worden in Las Palmas gehuisvest.

(Voor meer informatie: Ilona Versteeg, DHV, tel. 010 - 279 4751)

Wethouder Kriens en minister Klink bezoeken verloskundigenpraktijk in Rotterdam West

Op vrijdag 11 april, van 16.30 - 18.00 uur vergezelt wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) minister Ab Klink (volksgezondheid) tijdens een werkbezoek aan verloskundigen in Rotterdam West. Aanleiding voor het bezoek is het spoeddebat in de Tweede Kamer op 5 maart jl. over de verloskundige zorg in achterstandswijken. De Tweede Kamerleden mevrouw Arib, Gill'ard, Halsema, Wiegman en Agema zijn ook uitgenodigd aan dit werkbezoek deel te nemen. Minister Ella Vogelaar heeft tegelijkertijd een soortgelijk werkbezoek in Den Haag.

(Voor meer informatie en aanmelden: Communicatie KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen), Monique Schers, tel. 06 - 2002 2217)

Wethouder Kaya bij afsluiting jubileumjaar COC

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) is vrijdag 11 april, van 18.00 - 20.15 uur aanwezig bij de afsluiting van het jubileumjaar COC 60 jaar OUT in het COC-pand aan de Schiedamsesingel 175. Met de aanwezigen blikt hij terug op de hoogtepunten van COC 60 jaar OUT.

(Voor meer informatie: Tineke Teunen, COC, tel. 06 - 2428 0092)

Wethouder Bolsius geeft aftrap herinrichting Grotekerkplein

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) geeft zaterdag 12 april om 15.00 uur de aftrap voor de herinrichting van het Grotekerkplein. De herinrichting van het plein past binnen de visie Verbonden stad. Deze visie richt zich op een kwalitatief hoogwaardige en goed ingerichte buitenruimte. Dit is een belangrijke voorwaarde voor alle toekomstige (economische) ontwikkelingen in de binnenstad. Het Grotekerkplein is het eerste project dat in deze visie wordt uitgevoerd. Naast de vernieuwing van de stadsverwarmingsbuizen, de verlichting en de bodembedekking, komen er grotere bomen en banken met verlichting aan de onderkant op het plein. Het Grotekerkplein is ook de plek waar het 'Stadspodium' komt te staan. Het 'Stadspodium' biedt ruimte aan kleinschalige optredens voor onder andere muziek, toneel en kunst.

(Voor meer informatie: Petra Eielts, communicatieadviseur Bureau Binnenstad, tel.

010 - 440 0732 of 06 - 1094 8962)

Burgemeester Opstelten en wethouder Bolsius geven startschoten voor Fortis Marathon Rotterdam

Burgemeester Ivo Opstelten geeft op zondag 13 april om 11.00 uur, op de Coolsingel voor het stadhuis, het startschot voor de 28 editie van de Fortis Marathon Rotterdam. Sportwethouder Bolsius geeft om 11.25 uur het startschot voor de Fortis Jeugdloop. De Fortis Marathon Rotterdam is het grootste evenement van Nederland met ruim 21.000 deelnemers aan de start, onder wie de absolute wereldtop. De eerste toploper wordt na 2 uur en 5 minuten over de finish verwacht en gehuldigd door de burgemeester.

(Voor meer informatie: directeur Rotterdam Marathon, M.J. Kadiks, tel. 010 - 432 3266)

En verder...

ontvangt loco-burgmeester Kriens de deelnemers van het congres "Cardiology and Vascular Medicine, update and perspective" in de Burgerzaal van het stadhuis op dinsdag 8 april om 18.00 uur. Het congres in De Doelen wordt georganiseerd door het Erasmus MC en wordt bezocht door ca. 350 specialisten op het gebied van cardiologie en vasculaire geneeskunde.

(Voor meer informatie: Marie Louise Bot, Congresbureau Erasmus MC, tel 010 - 704 3881)

gaat cultuurwethouder Orhan Kaya op donderdag 10 april vanaf 17.30 uur naar een Partner Event van Rotterdam European Youth Capital 2009 in het kantoor van REYC aan de Karel Doormanstraat 16.

(Voor meer informatie: REYC, Paul Tissingh, 06 - 2204 7525)

is cultuurwethouder Orhan Kaya vrijdag 11 april aanwezig bij de uitreiking van de waarderingsprijs De Nieuwe Maan in het auditorium van museum Boijmans van Beuningen van 15.00 - 16.00 uur. De Nieuwe Maan is een vakjuryprijs voor de instelling die tijdens de Rotterdamse Museumnacht met een creatieve programmering een nieuw publiek wist aan te spreken.

(Voor meer informatie: REYC, Paul Tissingh, 06 - 2204 7525)

noot voor de redactie/