Gemeente Assen


Zes partners geven samen vorm aan Cultureel Kwartier

4 april 2008

Het college van B&W heeft overeenstemming bereikt met De Kolk, Bibliotheek Assen, Centrum Beeldende Kunst Drenthe, Biblionet Drenthe en de Stichting Woningbeheer Assen over de realisatie van het Cultureel Kwartier. Er ligt een gezamenlijk voorstel voor het programma van eisen. Het college wil ruim 80 miljoen investeren om het Cultureel Kwartier te realiseren. SWA investeert een kleine 20 miljoen in woningen en commerciële ruimtes. Gedeputeerde Staten van Drenthe willen met een bijdrage van 2,4 miljoen euro de komst van het CBK en Biblionet Drenthe naar het Cultureel Kwartier mogelijk maken. Een bijdrage komt verder van de NAM, die daarmee een afspraak uit 2006 invult. Het is nu aan de raad om een besluit te nemen over de financiën en de pluspakketten voor symfonische muziek en een energieneutraal gebouw.

Theater en bioscoop De Kolk, bibliotheek Assen, Centrum Beeldende Kunst Drenthe, Biblionet Drenthe (voorheen Provinciale bibliotheekcentrale), SWA en gemeente bundelen hun krachten in een groot aantrekkelijk cultureel centrum. Het Cultureel Kwartier Assen moet jaarlijks zo'n 600.000 bezoekers trekken. De Kolk, bibliotheek Assen, CBK en Biblionet Drenthe zijn afzonderlijk goed voor zo'n 500.000 bezoekers per jaar. Door synergie, samenwerking en de toevoeging van een aantrekkelijk grand café aan de Vaart is het de bedoeling jaarlijks zeker 100.000 extra mensen in het complex te verwelkomen.

Omvang complex en locatie
Op een kavel van ongeveer anderhalve hectare aan de kop van de Vaart gaat het gebeuren: ca. 22.000 m2 netto vloeroppervlak voor cultuur, horeca, woningen en commerciële ruimtes. Daarnaast wordt er ondergronds in twee lagen 570 parkeerplaatsen aangelegd en een stalling voor 350 fietsen. Er komen in ieder geval twee theaterzalen met 850 en 250 stoelen en vijf bioscoopzalen met in totaal 810 stoelen waarvan 300 in de grootste zaal.

Pluspakketten
Het college vraagt de raad een besluit te nemen over twee zogenaamde pluspakketten. Dit is een pakket om de grote zaal geschikt te maken voor symfonische muziek en een pakket voor het energieneutraal maken van het gebouw. Door het pluspakket symfonische muziek kan het Noord Nederlands Orkest in volle bezetting en met het volledige repertoire in Assen optreden. NNO-directeur Jan Geert Vierkant verheugt zich hier nu al op. "Ik kan niet wachten tot we weer in Assen op kunnen treden. We weten dat er een groot publiek in Assen is voor onze muziek. Daarom willen we graag alles laten horen wat we in huis hebben. Dus niet alleen in kleine bezetting de kleinere stukken, maar ook in vol ornaat een symfonie van Mahler, om maar wat te noemen. De elektronische hulpmiddelen die in het pluspakket zijn opgenomen, maken van het nieuwe theater een moderne concertzaal met een schitterende akoestiek. Ik zou zeggen: doen!" Met dit pluspakket krijgt ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een prachtig podium in de stad.

Het andere pakket draait om maatregelen voor een zo veel mogelijk energieneutraal ontwerp. Naast maatregelen waarvan de investeringen worden terugverdiend door een lagere energielast voor huurders en eigenaren is een aanvullend pakket samengesteld waarmee meer wordt gedaan dan het Bouwbesluit eist. Maatregelen zijn bijvoorbeeld zonne-panelen, windenergie, koude- en warmteopslag en warmteterugwinning in de ventilatie.

Meerwaarde voor deelnemende partijen
De deelnemende partijen zien een grote meerwaarde van vestiging in het Cultureel Kwartier. Theater en bioscoop vormden altijd al de basis voor het culturele centrum. Voor theaterdirecteur Cox Habbema is vooral de snelle voortgang nu van belang. "Zo, deze stap is gezet, en nu door!" is haar hartenkreet. Voor de bibliotheek betekent deelname in het Cultureel Kwartier een betere zichtbaarheid in de stad. Ook wil de bibliotheek graag samenwerken met de andere instellingen om meer mensen naar de bibliotheek te trekken en enthousiast te maken voor lezen. Een ander voordeel voor de bibliotheek is het gebruik maken van het podium voor allerlei acties waar de bibliotheek nauw bij betrokken is zoals de boekenweek, kinderboekenweek en het cultuurtraject voor het voortgezet onderwijs.

Centrum Beeldende Kunst Drenthe verkrijgt met deelname aan het Cultureel Kwartier een plek in het centrum van Assen. Het ziet een meerwaarde in de samenwerking met de andere instellingen en vergroting van het publieksbereik voor de beeldende kunst en vormgeving. Dit door het organiseren van tentoonstellingen, de kunstuitleen en het ondersteunen van kunstenaars en kunstenaarsorganisaties en
-initiatieven bij hun publieksactiviteiten.

Door de bijdrage van de provincie kunnen Biblionet en het Centrum Beeldende Kunst deelnemen aan het Cultureel Kwartier zonder dat de exploitatiesubsidie wordt verhoogd. Cultureel ondernemerschap staat zowel voor Biblionet als in het CKA centraal. Voor Biblionet is het daarbij prettig om dichtbij een van zijn grotere afnemers, bibliotheek Assen, te zitten.

Voor de SWA is het Cultureel Kwartier een interessante locatie vanwege de ligging in het centrum. Daarbij wil de SWA mede ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan graag een bijdrage leveren aan een culturele voorziening die het woonklimaat van Assen versterkt.

Cultuurportaal
De deelnemende partijen zien diverse kansen hun krachten te bundelen. Het gaat om het afstemmen van programmering, het organiseren van festivals en manifestaties, gezamenlijke activiteiten op het gebied van cultuureducatie en samenwerking in de communicatie met klanten. De krachtenbundeling is concreet zichtbaar in het Cultuurportaal. In deze ruimte zullen theater, bioscoop, bibliotheek en centrum beeldende kunst laten zien wat ze inwoners en bezoekers te bieden hebben. Er komt een gezamenlijke balie en het Cultuurportaal biedt ruimte aan "pre-views". Dit kan in de vorm van kleine optredens, presentaties op een videowall en informatie bij de balie en op beeldschermen. In het Cultuurportaal komt ook het grand café.

Procedure
In december zijn er drie aannemer-architectcombinaties geselecteerd: BAM utiliteitsbouw met De Zwarte Hond, Heijmans Vastgoed met Architectuurstudio Herman Hertzberger en Trebbe Bouw met Kraaijvanger Urbis. Deze drie combinaties worden uitgenodigd om een ontwerp te maken.

In de ontwerpperiode vindt een aantal keer overleg plaats met de toekomstige gebruikers van het Cultureel Kwartier om het programma van eisen verder aan te scherpen. Dit is van belang omdat het een zeer complexe opgave is.

Na de ontwerpperiode liggen er drie ontwerpen die alle dienen te voldoen aan het programma van eisen. Deze ontwerpen worden beoordeeld door de toekomstige gebruikers en eigenaars van het Cultureel Kwartier en alle inwoners van Assen van 16 jaar en ouder.

Burgerparticipatie
Alle inwoners van Assen van 16 jaar en ouder kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Deze stemmen tellen voor 55% mee in de keuze voor het winnend ontwerp. Het moet een gebouw van en voor Assenaren worden. De andere 45% van de punten worden gegeven door een commissie van in het Cultureel Kwartier deelnemende partijen. Zij beoordelen de ontwerpen op functionele en financiële kwaliteit.

Inwoners krijgen een brief met een unieke stemcode thuisgestuurd en kunnen via Internet en per post hun stem uitbrengen. Daarnaast is het mogelijk om bij de expositie van de drie ontwerpen een stem uit te brengen. De burgerparticipatie gaat gepaard met een uitgebreide informatiecampagne.

Planning
De gemeenteraad van Assen en Provinciale Staten van Drenthe moeten nog een besluit nemen over de financiën. De gemeenteraad van Assen neemt hierover in april een besluit. De staten buigen zich in juni over het voorstel van het provinciaal college om een provinciale bijdrage van
2,4 miljoen euro te verlenen. Na het raadsbesluit ziet de planning van het Cultureel Kwartier er voor de komende periode als volgt uit:
* start dialoogfase
voorjaar 2008

* einde dialoogfase
medio 2008

* keuze ontwerp Cultureel Kwartier/ burgerparticipatie najaar 2008

* gunning Cultureel Kwartier
eind 2008

* start eerste werkzaamheden Cultureel Kwartier voorjaar 2009