Provincie Limburg

Persberichten

'Zuiderlicht' winnend ontwerp van de Bureaulamp ontwerpwedstrijd Vrijdag 4 april vond in het gouvernement de prijsuitreiking plaats van de provinciale ontwerpwedstrijd Bureaulamp. Odile Wolfs, gedeputeerde voor Cultuur, overhandigde de eerste prijs ter waarde van 1.000,- aan het ontwerp Zuiderlicht van Vivian Wierts. Het ontwerp van deze bureaulamp lijkt op het eerste gezicht traditioneel, maar wanneer wij hem een tweede beschouwing geven, blijkt hij juist te spelen met deze conventionele waarden. Het gebruik van modern materiaal maakt het ontwerp fris en passend in de huidige tijdsgeest. Met een knipoog verwijst de bureaulamp naar de beroemde geografische kenmerken van deze provincie: de heuvellanden. De jury is blij verrast met dit ontwerp en trots om deze bureaulamp als relatiegeschenk te mogen voordragen. aldus het juryrapport.

Met de ontwerpwedstrijd biedt de Provincie Limburg ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid een relatiegeschenk in opdracht te realiseren. Het is voor de derde keer dat de Provincie een ontwerpwedstrijd organiseert (eerder in 2004 en 2006). Dit jaar zijn de deelnemers uitgedaagd de alledaagse bureaulamp opnieuw te ontwerpen. Een bureaulamp die bijzonder en innovatief is vanwege de vorm, het gebruikte materiaal en/of symboliek, een bureaulamp die ook een groot publiek aanspreekt en een duidelijke relatie legt naar het karakter van Limburg.

De jury, bestaande uit Odile Wolfs (gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg), Willem Verhaeg (ontwerper, docent Academie voor Bouwkunst Maastricht), Jan van Duppen (Design Academy Eindhoven), Gorissen Deponti (winnaars van de vorige ontwerpwedstrijd) en Brigitte Bloksma (beleidsmedewerker afdeling CWZ Provincie Limburg), was gelet op de technische complexiteit van het te ontwerpen product bijzonder tevreden met de variëteit en kwaliteit van de inzendingen. De gedrevenheid en passie waarmee de deelnemers aan hun prototypes en presentaties hebben gewerkt wordt gewaardeerd door de jury. Ook is de jury verrast door de creatieve benadering van het onderwerp in relatie tot duurzaamheid en de uitstraling van Limburg.

De tweede prijs, ter waarde van 750,-, is voor het ontwerp Netwerk van Camille de Vrede. Netwerk is een functioneel, duurzaam en symbolisch ontwerp. Het verbeeldt op zeer creatieve wijze het coalitieakkoord van de provincie Limburg, Investeren en Verbinden. De jury bewondert de professionaliteit van uitvoering en complimenteert het gebruik van LED en het originele materiaalgebruik. De slanke en buigzame vorm is eigentijds en krachtig. Dit alles maakt het ontwerp tot een uitdagende bureaulamp.

De derde prijs, ter waarde van 500,-, gaat naar het ontwerp Oompah van Roy van Rijt. Het ontwerp is genomineerd vanwege zijn humorvolle karakter, herkenbare vormgeving en bijzondere techniek. Roy van Rijt weet met deze lamp het hart van Limburg te raken. De jury waardeert deze symboliek en herkent de communicatieve kracht van het ontwerp.

Rondom de Bureaulamp ontwerpwedstrijd is een boek uitgebracht. In deze publicatie vindt u naast de ontwerpen van de drie prijswinnaars, ook de ontwerpen van de 17 overige deelnemers die het creatieve talent in Limburg prachtig illustreren.

7-4-2008 08:17