AutoRai

Abarth op derde en vierde plaats in IRC Istanbul Rally

(4/7/2008)
Anton Alen, de zoon van, is met een Abarth Grande Punto S2000 als derde geëindigd in de zware Istanbul Rally, het eerste evenement dat meetelt voor het IRC 2008. Abarth-merkgenoot Travaglia eindigde op de vierde plaats, terwijl het super 1600 cc klassement voor tweewielaangedreven autoâs werd gewonnen door Yagiz Avci in een Fiat Punto S1600.

De Istanbul Rally werd verreden over vijftien klassementsproeven met een totale lengte van 255,77 kilometer. Een aantal rijders moest afrekenen met een of meerdere lekke banden op het rotsachtige parcours, terwijl ook enkele diepe doorwadingen de nodige problemen opleverden.

Het weer op de tweede dag van de eerste IRC-rally dit jaar was onaangenaam. Door de vele regen waren de laatste proeven erg modderig geworden, terwijl op de eerste dag de voortgang van veel deelnemers werd belemmerd door lekke banden. Basso, één van de twee officiële Abarth fabrieksrijders, moest al snel de strijd staken, nadat hij door een koprol in het struweel terecht was gekomen. Zij teamgenoot Anton Alen was voorzichtig aan zijn Turks avontuur begonnen, maar klom gedurende het evenement op van de 11^e naar de 3^e plaats op het podium. Op de laatste proef verwees hij zijn Abarth-merkgenoot Renato Travaglia naar de vierde stek. Beide rijders bleven de Tsjech Jan Kopecky voor die afkomstig is uit het WRC. De snelle Tsjech bleef het Spaanse talent Dani Sola, in een Abarth Grande Punto S2000 een halve seconde voor. De Abarth-rijder lag bij aanvang van de tweede dag nog op de tweede plaats, maar door een lekke band verloor hij maar liefst 50 seconden. Ook was hij een halve minuut achterop geraakt omdat hij een tijdje in het stof achter de Belgische Peugeot-rijder Freddy Loix had moeten rijden.

Fiat wint categorie van tweewielaangedreven autoâs De strijd om de overwinning in de tweewielaangedreven categorie, de IRC 2WD Cup, was een Fiat-aangelegenheid en werd pas op de laatste proef beslist. Yagiz Avci was voormalig JWRC-deelnemer Fatih Kara op de laatste KP 12 seconden te snel af. Beiden bestuurden een Fiat Punto S1600.

Alen
De jonge Fin Alen, die vorig jaar een groot deel van de Istanbul Rally op kop had gelegen in zijn Abarth, was tevreden over zijn eindklassering, maar meende toch dat er meer in had gezeten. âIk ken de auto nog niet goed genoeg, dus ik ben niet flat out gegaan. We hebben wel veel last van stof van voorgangers gehad en wellicht was een plaatsje hoger op het erepodium mogelijk geweest.â

Rally van Portugal
De volgende rally die meetelt voor het IRC, is de Rally van Portugal. Deze wordt van 9 tot 10 mei verreden. In het startveld wederom een groot aantal Abarth-teams, waaronder zuiderbuur Francois Duval en de beroemde Franse rallyrijder Didier Auriol.