Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan Jaap Janse opnieuw kampioen van de Alblasserwaard

Het achtentwintigste schaakkampioenschap van de Alblasserwaard kende 77 deelnemers: 41 senioren en 36 junioren. Daarmee was de organisatie, die voor de eenentwintigste keer in handen was van Schaakvereniging Sliedrecht, zeer tevreden.

Bij de senioren was het op alle fronten een spannend en zeer sportief toernooi. Het toernooi werd uiteindelijk een prooi voor favoriet Jan Jaap Janse, voorzitter van de Utrechtse schaakvereniging Paul Keres en ook eerder drie keer winnaar. Jan Jaap bleef in de Hoofdklasse B de zeer verrassende Niels Mijnster (Sliedrecht) een halfje en organisator Jerry van Rekom 1½ punt voor.

In Hoofdklasse A liet drievoudig kampioen Hans Klein zien weer de juiste vorm te hebben en hij won 6 van zijn 7 partijen. De Sliedrechtse clubkampioen speelde dus de finale tegen Jan Jaap Janse, waarin de oud-Alblasserwaarder aan het eind de sterkste bleek. Zo werd Jan Jaap Janse voor de vierde keer kampioen van de Alblasserwaard en hij stijgt daarmee naar de tweede plaats in het historische rijtje van winnaar. Daarin gaat Bart Piet Mulder met tien overwinningen nog ruim aan de leiding.

In de Hoofdklasse A werd titelverdediger Peter van den Bergh tweede, net voor Jesper Nederlof.
Overige groepswinnaars bij de senioren in het toernooi waren Willem Kuiper (Sliedrecht) en Peter Vis (Sliedrecht). De prijs voor de sterkste huisschaker ging naar Papendrechter Huisman, die Jan Willem Kraaijeveld (Sliedrecht) en Henk Nederlof (Gorinchem) achter zich liet.

Toernooiwinnaar Jan Jaap Janse

Jeugd
Jeugdkampioen van de Alblasserwaard werd Maarten Noordergraaf uit Krimpen. Hij eindigde na 9 ronden met 7 punten met een punt voorsprong op Diana Gairabekova (Papendrecht) en Diederik Casteleijn (Krimpen). Maarten speelde een prima toernooi en mag zich terecht de nieuwe jeugdkampioen van de Alblasserwaard noemen.
De tweede jeugdgroep werd gewonnen door Floris Verweij van de organiserende vereniging Sliedrecht, die Annemarije (Krimpen) en Lisa Noordergraaf (Krimpen) nipt voorbleef. Dankzij de sponsors Etos Koppelaar en De Groot Schagen hadden alle 36 jeugdspelers een prijs.

De prijswinnaars bij de jeugd

Voor alle uitslagen en vele foto's zie de site van het Alblasserwaardtoernooi. Jerry van Rekom

---