VVD


7-4-2008

VVD vreest groot risico voor achterland Waddengebied

Janneke Snijder-Hazelhoff, woordvoerster LNV van de VVD Tweede Kamerfractie, is zeer bezorgd dat de veiligheid van het achterland van het Waddengebied in gevaar komt zodra zoet-zoutovergangen worden toegestaan.

Bij deze overgangen wordt zoet water weer vermengd met zout water ten behoeve van natuurherstel. Hier kleven echter grote risico's aan. In ieder geval is er een kans dat de veiligheid van het achterland in gevaar komt en daarnaast is verzilting van landbouwgrond inherent aan het toelaten van zout water. Snijder-Hazelhoff waarschuwt minister Verburg dan ook voor de nadelige gevolgen.

De Raad voor de Wadden heeft de minister geadviseerd om op verschillende plekken `de deur op een kier' te zetten in belangrijke waterkeringen, zoals bijvoorbeeld de Afsluitdijk, ten behoeve van de natuur in het Waddengebied. Ook het Lauwersmeer, Noard-Fryslân Bûtendyks en het Amstelmeer komen in aanmerking voor de zogenaamde zoet-zoutovergangen.

Al in 2006 tijdens de behandeling van de Derde Nota Waddenzee heeft de VVD gepleit voor het laten varen van de zoet-zoutovergangen en in te zetten op het versterken van de buitendijkse kwelders. Deze zoet-zoutovergangen op de kwelders zijn ecologisch gezien veel waardevoller en hebben geen negatieve relatie met verzilting en de veiligheid van het achterland.

Snijder-Hazelhoff hoopt dat de minister zeer omzichtig aan de slag gaat met het advies van de Raad van de Wadden en daarbij de ontstaansgeschiedenis van het huidige Waddengebied niet uit het oog verliest. Daarnaast is de VVD benieuwd naar de wijze waarop de minister met de bedenkingen van haar voorganger ten aanzien van de zoet-zoutovergangen om gaat. De vorige minister van LNV was namelijk niet bereid om de zoet-zoutovergangen vast te leggen in de Derde Nota Waddenzee omdat deze letterlijk te kennen heeft gegeven dat de overgangen heel veel geld kosten en daarnaast heel veel repercussies met zich mee brengen.