Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders opent fototentoonstelling 'In Afghanistan'

07 apr 2008 | Vandaag krijgen we eens een keer een andere kant van Afghanistan te zien. Dat zei minister Koenders vrijdag op de opening van de fototentoonstelling 'In Afghanistan' van fotograaf Hans Stakelbeek.
Meisje bij nieuwe waterput
Afghaans meisje bij nieuwe waterput
Foto: Hans Stakelbeek/Buitenlandse Zaken

"Stakelbeek maakte in mijn ogen de moeilijke keuze: hij koos er niet voor de plaatjes te schieten van het geweld en de strijd. Hij koos voor de beelden van de wederopbouw", aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). "Minder sexy misschien, maar minstens zo belangrijk. Dit zijn de beelden van de Afghaanse burger, die met hulp van de internationale gemeenschap wil werken aan de opbouw van zijn land. Die z'n zonen én dochters naar school wil laten gaan om ze een betere toekomst te geven."

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Door projecten op diverse gebieden (zoals onderwijs, landbouw en bestuur) te initiëren en te steunen, wil Nederland bijdragen aan de opbouw van één van 's werelds armste landen.

Hans Stakelbeek reisde meerdere malen in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Afghanistan om het opbouwproces in beeld te brengen. Het resultaat van zijn reizen is een exclusieve serie foto's, die sinds vrijdag te zien is in de openbare bibliotheek DOK in Delft. Stakelbeeks werk laat niet alleen opbouwprojecten zien, maar geeft ook een inkijk in het dagelijks leven van de Afghaanse bevolking.

De tentoonstelling reist dit jaar langs zeven bibliotheken. Delft bijt de spits af, daarna gaat de expositie naar Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Arnhem en Tilburg. Op de site over de tentoonstelling staan de exacte data.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* De site over de tentoonstelling 'In Afghanistan' Externe link
* Het dossier over Nederlandse hulp in Afghanistan