Gemeente Gouda


Wereldgezondheidsdag in Gouda (4-4-2008)

Maandag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Met deze dag wil de WHO (World Health Organization) het belang van gezondheid benadrukken. Wereldwijd worden elk jaar op deze dag activiteiten georganiseerd. Ook Gouda doet mee. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de gemeente Gouda vragen deze dag extra aandacht voor overgewicht onder jongeren. Zo wordt - in aanwezigheid van de wethouder - op basisschool De Bijenkorf een voedingsles gegeven en gaat de website www.gezondopschoolmh.nl online.

Gezond op School

Gezond op School is een methode voor scholen uit de regio om in kaart te brengen welke gezondheids-bedreigingen er spelen en hoe leerkrachten daarop kunnen inspelen. Dit loket biedt producten aan zoals lespakketten en trainingen voor leerkrachten. Ook de voedingsles die wordt gegeven op basisschool

De Bijenkorf is een product van Gezond op School. Partijen die deel uitmaken van het loket zijn de GGD, GGZ kinderen en jeugd, Bureau Jeugdzorg, JSO, MHR en Brijder Verslavingszorg.

Lancering website

Wethouder Marion Suijker (Welzijn): "De methode Gezond op School wordt ondersteund door de website die maandag 7 april online gaat. Hiermee hopen we deze methode nog toegankelijker te maken voor alle scholen uit de regio. Overgewicht is namelijk een groot gezondheidsprobleem. Uit de gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD Midden Holland (april 2006) bleek dat bijna twintig procent van de kinderen in de regio te dik was. Het is belangrijk dat scholen structureel aandacht besteden aan de gezondheid van leerlingen. Op deze manier kunnen problemen als overgewicht preventief worden aangepakt."

Lokaal gezondheidsbeleid

Overgewicht bij jongeren is één van de drie speerpunten uit het Goudse gezondheidsbeleid, naast alcoholgebruik onder jeugdigen en depressie bij jeugdigen én ouderen. Deze speerpunten zijn gebaseerd op de resultaten van het onderzoek naar de gezondheid van inwoners van Midden-Holland. De resultaten staan in het boekje ´Groeien in Gezondheid' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).