Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Pechtold over Amerikaans inreisverbod voor (Europese) reizigers met HIV

07-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over Amerikaans inreisverbod voor (Europese) reizigers met HIV. Deze vragen werden ingezonden op 28 februari 2008 met kenmerk 2070813150.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Pechtold (D66) over Amerikaans inreisverbod voor (Europese) reizigers met HIV.

Vraag 1

Wat is het beleid van de Verenigde Staten op het gebied van visumverstrekking aan (Europese) reizigers met HIV die naar of via de Verenigde Staten willen reizen?

Vraag 2

Hoe beoordeelt u dit beleid?

Vraag 3
Hoe verhoudt dit beleid zich tot internationaal en Europees recht?

Vraag 4
Deelt u de mening van de Verenigde Naties en de Europese Commissie 1dat er geen objectieve redenen zijn om mensen met HIV toegang tot de Verenigde Staten te weigeren?

Antwoord

Het internationaal recht staat ieder land in principe toe zelf te bepalen wie het tot zijn grondgebied toelaat. De "International guidelines on HIV/Aids and Human Rights" van UNAIDS en de UNHCR (1998), veroordelen reisbeperkingen voor mensen met HIV/Aids. Deze "guidelines" kunnen echter niet worden afgedwongen. De Nederlandse overheid zet zich op basis van deze richtlijnen in voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie en stigmatisering van mensen met hiv/aids. In dat kader zijn inreisbeperkingen voor mensen met HIV/Aids daarom niet acceptabel voor de Nederlandse overheid. Sinds het instellen van het inreisverbod in 1987 door de Verenigde Staten hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid deze maatregel meerdere malen aan de orde gesteld in gesprekken met Amerikaanse autoriteiten. Nederland vindt ook de mogelijkheden die de VS biedt aan reizigers met HIV om ontheffing te vragen voor visa bij reizen voor officiële doeleinden indruisen tegen de internationale richtlijnen omdat het stigmatiserend en discriminerend is. De VS is bekend met de Nederlandse opvatting over het recht op vrij reizen van HIV geïnfecteerden.

Onlangs is door UNAIDS een International Task Team in het leven geroepen die aanbevelingen zal doen gericht op landen die inreisbeperkingen hebben voor mensen die leven met HIV. Nederland neemt deel aan dit team. Beoogd wordt deze aanbevelingen te gebruiken om overheden te benaderen en aan te sporen hun regelgeving te wijzigen. Ook zullen de aanbevelingen prominent aan de orde worden gesteld tijdens belangrijke internationale conferenties zoals de High Level Meeting van de Verenigde Naties in juni 2008 in de Verenigde Staten en de Internationale Aids Conferentie in Mexico in augustus 2008.

Vraag 5
Wat is het huidige beleid van de Europese Raad ten opzichte van dit Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen met HIV?

Vraag 6

Bent u bereid het afschaffen van de visumplicht voor mensen met HIV tot inzet te maken van de lopende onderhandelingen over de visumverplichting voor sommige Europese landen?

Antwoord

Er is geen beleid van de Europese Raad ten opzichte van het Amerikaans inreisverbod voor Europeanen met HIV. Momenteel wordt met de VS onderhandeld over de modernisering van het Visa Waiver Program (VWP). Deze modernisering zet in op een aanscherping voor de EU landen die reeds visumvrijdom genieten en een versoepeling voor de EU-landen die nu een visumplicht hebben voor de VS.

Nederland zal in het voorbereidingstraject van de onderhandelingen met de VS, aandacht vragen voor het inreisverbod voor Europeanen met HIV en pleiten voor gelijke behandeling.


1: Vragen gesteld door Mw In 't Veld, Lid van het Europees Parlement en de antwoorden van respectievelijk Raad en Commissie: heetp://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pbuRef=//EP//TEXT+WQ+E-2007-6083+0+DOC+XML+V0//NL &language=NL-berichtHuman Rights Watch: http://hrw.org/english/docs/2007/12/10/usdom17521.htm