Drie nieuwe mfc's met BredeSchool in Leusden

maandag 07 april 2008

In Leusden worden drie multifunctionele centra (mfcs) gebouwd: in de nieuwbouwwijk Tabaksteeg, De Biezenkamp en Alandsbeek. In ieder gebouw komt een Brede School.

Basisschool De Loysder Hoek verhuist naar mfc Tabaksteeg.

De gemeente Leusden werkt voor de ontwikkeling van de drie mfcs samen met Woningstichting Leusden, die de drie mfcs gaat bouwen en exploiteren.
Een mfc bevordert de sociale integratie door de aanwezigheid van voorzieningen voor alle leeftijdsgroepen. Er is niet alleen ruimte voor kinderopvang, basisonderwijs, buitenschoolse opvang, welzijn en sport, maar ook voor een ouderensoos en een peuterspeelzaal.

De toekomstige gebruikers (scholen, kinderopvang, e.d.) worden vanaf het begin betrokken worden bij de ontwikkeling van de gebouwen. Zij denken en praten mee over de nieuwbouw en inrichting van de mfcs. Mfc Tabaksteeg in Leusden-Zuid wordt een groot , moden gebouw met een vloeroppervlakte van circa 6700 m2. Er komen twee basisscholen, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, een wijkcentrum met een kleine horecavoorziening en een bibliotheek. De oplevering is voorzien in april/mei 2010.

Het oude hart van Leusden krijgt met het mfc Biezenkamp een nieuw centrum. Het hele gebied van de Biezenkamp ondergaat de komende jaren een forse metamorfose. De basisscholen De Brink, De Rossenberg en De Kleine Beer, een peuterspeelzaal en ouderenwelzijn zijn straks te vinden in het mfc Biezenkamp. Er komt een gymnastiekzaal ter vervanging van de gymzaal aan de Lijsterbeslaan en er komen diverse ruimten die door welzijnsinstellingen gehuurd kunnen worden om er activiteiten voor wijkbewoners en ouderen te organiseren. Inmiddels is ook met de toekomstige gebruikers intensief overlegd. Het mfc is naar verwachting gereed in het voorjaar van 2012.

Leusden heeft de ambitie om de snel groeiende scholen in Alandsbeek ook in een mfc onder te brengen. Daarnaast krijgen welzijn, sport, buitenschoolse opvang en kinderopvang een plek in het mfc. Inmiddels is met een haalbaarheidsonderzoek vastgesteld dat mfc Alandsbeek kan doorgaan op voorwaarde dat nader onderzoek naar de verkeersafwikkeling wordt gedaan. Daarnaast wordt een overleg met de toekomstige gebruikers opgestart. Zij zien de grote voordelen van samenwerking binnen een mfc en zijn daardoor erg gemotiveerd om zich in de zetten voor realisatie van het mfc.