DELTA verbetert resultaat

07/04/2008 11:30

Delta N.V.

DELTA realiseerde in 2007 een operationeel resultaat van Euro 138 miljoen, in 2006 was dat Euro 105 miljoen. Tweederde van dit resultaat komt voort uit reguliere bedrijfsvoering, eenderde uit de nieuwe deelnemingen: milieubedrijf Indaver en zonnecellenproducent Solland. Beide bedrijven werden vorig jaar overgenomen. De nettowinst bedraagt Euro 115 miljoen. In 2006 was dit Euro 169 miljoen, mede veroorzaakt door een eenmalige belastingbate van Euro 62 miljoen.

Winst wordt gemaakt in alle bedrijfsonderdelen, maar stijging van de winst blijft uit bij netbeheerder DNWB en waterbedrijf Evides. Beide bedrijven werken met door de overheid gereguleerde tarieven. DELTA keert aan de aandeelhouders ruim Euro 57 miljoen uit aan dividend.

De omzet van de DELTA Groep over 2007 bedraagt Euro 1.672 miljoen. Rekening houdend met de toename van de omzet door de overname van Solland (Euro 84 miljoen) en Indaver (Euro 165 miljoen) resulteert een autonomie groei van 8,6% van Euro 1.312 miljoen naar Euro 1.424 miljoen. Deze omzetstijging is voor een belangrijk deel het gevolg van prijsontwikkelingen op de commodity-markten.

Het balanstotaal stijgt over 2007 met Euro 1 miljard naar Euro 2,7 miljard. De investeringen in de nieuwe gasgestookte centrale in het Zeeuwse Sloegebied en de nieuwe gasleiding die deze centrale gaat voeden, vormen hiervan de oorzaken, evenals de overname van Solland en Indaver.

Splitsing
In 2008 geeft DELTA verder invulling aan de opgelegde splitsing in een volwaardig netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. In dat kader is op 1 januari jl. het beheer over de 150 KV hoogspanningsnetten overgegaan naar nationale netbeheerder TenneT. Samen met de overheveling van een aantal strategische beheerstaken is per 1 januari een 'volwaardige netbeheerder' ingericht, die aan de vereisten van de Wet Onafhankelijk Netbeheer voldoet. Daarnaast moet DELTA voor 1 juli 2008 het economisch eigendom van zijn gas- en elektriciteitsnetten onderbrengen bij netwerkbedrijf DNWB, respectievelijk Zebra Gasnetwerk BV. Zonne-energie
DELTA streeft ernaar een belang op te bouwen in vrijwel de gehele zonne-energieketen (van siliciumproductie tot installatie van zonnepanelen), zoveel mogelijk met innovatieve technologieën. Twee veelbelovende technologieën staan op het punt de pilotfase te verlaten. De eerste heeft betrekking op een nieuw proces om solar grade silicium te produceren, bij de tweede techniek draait het om een nieuwe productiemethode voor wafers. (Wafers zijn dunne plakjes silicium waarvan zonnecellen worden gemaakt.) Als dit nieuwe productieproces succesvol blijkt, zal DELTA-dochter Sunergy binnen afzienbare tijd een waferfabriek in Zeeland gaan bouwen.

Energieproductie
Met betrekking tot de productie van energie zal de bouw van de Sloecentrale gedurende 2008 veel aandacht vragen, in tweede helft 2009 zal deze centrale operationeel zijn. De bouw van de biomassacentrale in Moerdijk nadert zijn voltooiing en zal medio 2008 in productie worden genomen. Voor de productie van duurzame energie worden onder meer de mogelijkheden onderzocht voor de bouw van een tweede biodieselfabriek in Zeeland.

Verwachtingen voor 2008
In 2008 zet de trend door rond verdere overheidsregulering van zowel de transporttarieven voor elektriciteit en gas als ook de prijs voor drinkwater. Dat beïnvloedt het resultaat van netbeheerder DNWB en waterbedrijf Evides in negatieve zin. De onzekerheid over de olieprijs zal ook in 2008 blijven voortduren. Hierdoor kan geen voorspelling worden gedaan over de prijsontwikkeling van energie. Deze factoren gezamenlijk maken het onmogelijk een betrouwbare uitspraak te doen over het te verwachten resultaat voor 2008.