DELTA op weg naar verduurzaming

07/04/2008 11:31

Delta N.V.

Eén van de manieren waarop DELTA invulling geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen is het verduurzamen van de energiemix.

Verduurzamen
DELTA produceerde in 2007 4900 GWh met een totale emissie van 1680 kton CO2. De gemiddelde CO2 emissie ligt daarmee voor DELTA op 0,34 kg/kWh. Het landelijk gemiddelde is 0,58 kg/kWh (bron EnergieNed). Met de huidige productiemix bespaart DELTA 1,3 Mton uitstoot in vergelijking met het gemiddelde productiemix in Nederland. In de toekomst haalt DELTA nog meer energie uit duurzame bronnen. Maar dat kan niet van vandaag op morgen. Zeker niet omdat experts verwachten dat in 2050 de energiebehoefte is verdubbeld. Reden waarom DELTA zowel investeert in een gasgestookte centrale zoals de Sloecentrale, als in andere duurzame energievormen.

Sloecentrale
In 2009 gaat de Sloecentrale in Vlissingen-Oost stroom leveren; een state of the art gasgestookte centrale met een rendement van 58%. Een enorme vooruitgang in vergelijking met de gemiddeld 44% van de centrales in Nederland. Bovendien stoot een moderne gascentrale per geproduceerde MWh 50% CO2 uit in vergelijking met een kolencentrale. Dat betekent dat de Sloecentrale straks 2,4 Mton bijdraagt aan CO2-reductie.

Duurzaam
DELTA investeert in diverse vormen van duurzame energieopwekking. Binnen drie maanden produceert de Biomassacentrale in Moerdijk genoeg stroom voor de jaarlijkse behoefte van 90.000 huishoudens. Door pluimveemest als brandstof te gebruiken wordt 160 kton ton CO2 uitstoot vermeden ten opzichte van de emissie bij een gemiddelde productiemix. Ook andere biomassa vervangt in toenemende mate steenkool. In de kolencentrale Borssele wordt 100.000 ton biomassa bijgestookt. Daarmee sparen we nu al 75.000 ton steenkool uit. Op dit moment vermijden we hiermee al jaarlijks 175 kton CO2 uitstoot. En ieder jaar verhoogt DELTA de hoeveelheid bijgestookte biomassa!

Naast biomassa wordt biogas ingezet als brandstof voor energieopwekking. Dit gas maakt DELTA soms zelf, bijvoorbeeld door vergisting van organisch afval zoals bij EcoFuels in Well, Limburg of DELTA krijgt dit aangeleverd van bedrijven en levert er warmte en elektriciteit voor terug. Ook windmolens leveren verder een bijdrage aan het aandeel duurzame energie. DELTA heeft een aantal windparken in bedrijf en zal deze verder uitbreiden of bestaande parken zullen worden voorzien van grotere molens met meer opbrengst. DELTA is met zijn deelneming in BioValue betrokken bij de productie van biodiesel. In de Groningse Eemshaven.produceert BioValue jaarlijks 66 miljoen liter biodiesel. Daarmee wordt een CO2 besparing van 214 kton bereikt. Tot slot investeert DELTA ook in de ontwikkeling van zonne-energie en richt zich op de verdere ontwikkeling van nieuwe vormen van energieopwekking zoals bijvoorbeeld getijdenenergie en blue energy.

Kernenergie
Kernenergie blijft voor DELTA een verantwoorde oplossing in de transitie naar duurzame nieuwe energiebronnen. Het grote voordeel is de ontbrekende CO2-uitstoot. En van iedere gram afval weten we waar die veilig is opgeborgen. De komende jaren maakt de technologische ontwikkeling dat centrales in zichzelf (zonder ingrijpen van de mens) veiliger worden. Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat na verwerking er relatief weinig afval overblijft.