Oudere werknemer GVB moet van rechter korter mogen werken

07/04/2008 12:04

ABVAKABO FNV

Werknemers van 60 jaar en ouder bij het GVB (gemeentelijk vervoerbedrijf) in Amsterdam mogen per week 2,5 uur minder werken met behoud van het volledige salaris. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten na een kort geding dat Abvakabo FNV tegen het GVB in Amsterdam had aangespannen.

Het kort geding was nodig in de ogen van de bond omdat het GVB eenzijdig had besloten de regeling voor oudere werknemers af te schaffen. Als reden gaf de werkgever dat het korter werken met behoud van salaris in strijd zou zijn met de Wet gelijke behandeling. Het zou leeftijdsdiscriminatie zijn.

Bestuurder Bert de Haas van Abvakabo FNV: "Wij vonden het te gek voor woorden dat het GVB eenzijdig besloot de regeling af te schaffen. Het is ook niet zo dat seniorenregelingen per definitie in strijd zijn met de wet. Als ze maar ingebed zijn in een leeftijdsbewust personeelbeleid is er niets aan de hand. En deze regeling stond nota bene gewoon in de CAO. Gelukkig heeft de rechter geoordeeld dat er geen zwaarwegend belang is om van de cao af te wijken. En dus blijft de regeling gehandhaafd"

De regeling voor korter werken na je 60e geldt voor het niet-rijdend personeel van het GVB. De chauffeurs van het GVB mogen vanaf hun 55e jaar minder uren per week werken. Ook zij behouden daarbij hun volledige salaris.








ABVAKABO FNV