Gemeente Winterswijk


Gemeente wil nieuwe huisstijl invoeren bij verhuizing naar gemeentekantoor

4 april 2008

Winterswijk - De gemeente Winterswijk wil een nieuwe huisstijl invoeren. Het streven is om dit gelijktijdig te doen met de verhuizing naar het nieuwe gemeentekantoor aan de Stationsstraat. Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het projectplan en de bijbehorende offerteaanvraag. Voor het ontwikkelen van de nieuwe huisstijl en de begeleiding van de invoering gaat de gemeente een extern bureau inschakelen.

De gemeente Winterswijk wil een nieuwe huisstijl ontwikkelen en invoeren. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. De eerste reden is dat de gemeente op dit moment geen eenduidige uitstraling heeft naar buiten toe. Het logo wordt op verschillende manieren toegepast en er is geen sprake van een consequente huisstijl. Een tweede belangrijke reden is dat het huidige logo erg is verouderd en niet langer past bij wat de gemeente wil uitstralen. De gemeentelijke organisatie heeft in de afgelopen jaren een organisatieontwikkeling ondergaan. Deze ontwikkeling resulteert in een nieuwe organisatiestructuur die met ingang van 1 april jongstleden is ingegaan.

Doel
De nieuwe huisstijl moet bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening en vergroten van de herkenbaarheid van de gemeente.

Selectie bureau
Deze week wordt een aanbestedingstraject gestart om een bureau te selecteren dat de nieuwe huisstijl gaat ontwikkelen en de invoering ervan gaat begeleiden. Omdat het gaat om een onderhandse aanbesteding heeft de gemeente 10 bureaus geselecteerd die gevraagd wordt een offerte uit te brengen. De selectie is een mix van lokale, regionale en bovenregionale bureaus die ervaring hebben met het ontwikkelen en invoeren van logo's en huisstijlen.

Opdracht
In de offerteaanvraag wordt het bureau gevraagd een bijeenkomst te organiseren om de gewenste identiteit van de gemeente verder aan te scherpen. Ook wordt hen gevraagd een plan in te dienen voor het ontwikkelen van een nieuw logo en dit te vertalen in een complete huisstijl. Hierbij gaat het om het voltallige scala van drukwerk, promotiemateriaal, materieel, bewegwijzering in en om gebouwen, kleding van medewerkers, enzovoort. Het huidige gemeentewapen blijft gehandhaafd. De bureaus krijgen de vrije hand een nieuw logo te ontwikkelen. Wel wordt hen gevraagd een visie te geven op het gebruik van het huidige gemeentewapen in relatie tot het nieuwe logo.Tot slot wordt het bureau gevraagd de gemeente te ondersteunen bij de invoering en een huisstijlhandboek te ontwikkelen voor het beheer en onderhoud van de huisstijl.

Voortgang
De offerteprocedure wordt afgesloten met de gunning van de opdracht in juni. De eerste voorstellen voor de nieuwe huisstijl worden nog voor de zomer verwacht. De invoering moet plaats vinden gelijktijdig met de verhuizing naar het nieuwe gemeentekantoor in het voorjaar van 2009.