c24ecc.jpg
Unicef waarschuwt voor impact klimaatverandering op gezondheid van vrouwen en kinderen

07 april 2008, New York - Vrouwen en kinderen zullen het meest te lijden hebben onder de gevolgen van de klimaatverandering, waarschuwt Unicef. Zij doet deze mededeling op Wereldgezondheidsdag, de verjaardag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Unicef roept de wereldgemeenschap op om na te gaan welke hulp vrouwen en kinderen in het kader van de klimaatverandering nodig hebben. Zij moeten de beschikking krijgen over kennis en middelen om zichzelf en de gemeenschappen waar ze deel van uitmaken te beschermen.

"Elk jaar overlijden bijna 10 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van ziektes die meestal makkelijk zijn te voorkomen," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Veel van in potentie dodelijke ziektes als malaria en diarree zijn gevoelig voor veranderingen in temperatuur en regenval. Als het klimaat warmer wordt, kunnen ze vaker voorkomen."

Daarbij komt dat vrouwen en kinderen onevenredig zwaar getroffen lijken te worden door orkanen en overstromingen. Volgens deskundigen zullen deze natuurrampen de komende jaren vaker voorkomen en in hevigheid toenemen.

Minder voedsel
In 2006 was 36 procent van alle kinderen gemiddeld of ernstig ondervoed. De beschikbaarheid van voedsel zal waarschijnlijk door vaker mislukkende oogsten afnemen, waardoor nog meer kinderen ondervoed zullen raken en zich niet goed kunnen ontwikkelen. In sommige gebieden zal ook minder water beschikbaar zijn. Vooral vrouwen en meisjes zullen hiervan de gevolgen merken, omdat zij meestal voor het halen van water verantwoordelijk zijn.


****
Voor meer informatie

Unicef Nederland
Eveline Meltzer (persvoorlichter)
070 - 333 9 332