Senternovem


04-04-2008 | `Biowasmachine' als slimme combinatie bodemsanering en energiewinning

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft 31 maart het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Strijp-S in Eindhoven. Op het voormalige terrein van Philips zal het verwarmen van de huizen samengaan met het reinigen van de ondergrond.

Monument met moderne energieprestatie
Voordat straks de bouw op Strijp-S van start gaat, moet de bodem eerst worden gesaneerd. Kabels, leidingen, en andere zaken die noodzakelijk waren voor het functioneren van Philips, moeten de grond uit. VolkerWessels, de gemeente Eindhoven en Philips slaan de handen ineen om zo een duurzaam binnenstedelijk herontwikkelingsproject te realiseren: Strijp-S. In de nieuwe wijk van zo'n 2.500 woningen, appartementen, kantoren etc wordt het verwarmen van gebouwen gecombineerd met het reinigen van de bodem. De aanleiding hiervoor was dat de monumenten op Strijp-S moeilijk te isoleren zijn: esthetisch en historische kwaliteiten moeten immers blijven gehandhaafd. Gezocht is naar oplossingen waardoor de monumenten toch zouden kunnen voldoen aan de huidige standaard voor energieprestaties. En daar is het Sanergy-systeem uit voortgekomen. De groei van bodemenergiesystemen wordt nu met name gerealiseerd door de aanleg van individuele systemen in utiliteitsgebouwen, en in de afgelopen jaren ook in de glastuinbouw en in nieuwbouwwoningen. Voor het benutten van de "volle" potentie van bodemenergie moeten ook ingewikkelder projecten worden gerealiseerd, zoals toepassing van bodemenergie bij renovatie van bestaande gebouwen.

Biowasmachine
Voor Sanergy wordt een gesloten grondwatercirculatiesysteem ontworpen voor energiewinning. Dit systeem bestaat uit onttrekkings- en infiltratieputten, waardoor grondwater kan worden rondgepompt. Die circulatie leidt tot een versnelde afbraak van de vervuiling. Het is alsof je een biowasmachine laat draaien. Tijdens dit proces wordt warmte of koude aan het grondwater onttrokken. En dat levert de energie op die de bestaande gebouwen en straks de nieuwbouw op Strijp-S van duurzame warmte en koude zal voorzien. Door dit systeem blijft bodemverontreiniging op zijn plaats én het leidt tegelijkertijd tot een versnelde, natuurlijke afbraak van die verontreiniging. Sanergy is dus de combinatie van duurzame energie en een effectieve aanpak van grondwaterverontreiniging. Sanergy is geen tijdelijk project. Als straks de bodem helemaal schoon is door dit systeem, dan gaat de energieopwekking gewoon door, omdat het één niet afhankelijk is van het ander.
Het grondwatercirculatiesysteem leidt tot een vermindering van maar liefst 50% van de CO2 uitstoot. Het combineren van bodemenergie met bodemsanering vereist een "nieuwe en integrale" deskundigheid van een partij die belangen heeft in energie en grondwater. Het is een nieuwe markt met groeipotentie.

Meer informatie
Het project heeft in het verleden subsidie gekregen van het programma Duurzame Energie in Nederland (DEN). Inhoudelijk zijn betrokken de SenterNovemprogramma's: DEN, Kompas, deelprogramma stedelijke vernieuwing/ gebiedsgerichte aanpak en Bodem+.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Koude-warmteopslag in waterwingebied