Gemeente Veenendaal


Project Paspoort naar je toekomstdroom

Paspoort naar je toekomstdroom van start

Deze maand start op tien Veenendaalse scholen het project Paspoort naar je toekomstdroom. Dit project is gericht op jongeren en draait om het werken aan je eigen toekomst en mogelijkheden. Het project wordt door de gemeente aangeboden aan leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Veenendaal. Wethouder Bert van den Bos woont op maandag 7 april een van de eerste lessen bij.

In juli 2007 heeft de raad een amendement van de PvdA en het CDA aangenomen over het aanbieden van het project Paspoort naar je toekomstdroom aan de leerlingen van groep 8 van de basisscholen. Inmiddels hebben 10 scholen, verdeeld over meerdere locaties, zich ingeschreven.

Zoektocht

Het Project Paspoort naar je Toekomstdroom is opgezet door de acteur Mohammed Chaara. Mohammed Chaara is bekend van de film Chouf Chouf Habibie. Hij wil met dit project leerlingen in het onderwijs helpen bij hun zoektocht naar hun identiteit, talenten, capaciteiten en kwaliteiten. Hij wil de jongeren leren om een doel in hun leven te hebben en hoe je dat doel, die droom, kan waarmaken.

Programma

Een aaneengesloten periode van vier weken krijgen leerlingen van groep 8 les van Mohammed Chaara. Een les duurt ca. 1 ½ uur. De lessen worden gegeven binnen de schooltijden en vragen geen extra investering van de leerkrachten. In les 1 worden de leerlingen geprikkeld met vragen zoals waarom onderwijs?. Stil wordt gestaan bij hun wensen, verlangens en ambities. In les 2 worden de leerlingen getoetst door middel van een talententest om te ontdekken waar hun kwaliteiten en talenten liggen. Het Nederlandse onderwijsschema wordt doorgenomen en besproken. In les 3 speelt respect en religie een centrale rol. Er wordt gekeken naar de overeenkomsten tussen Islam, Christendom en Jodendom en het evenwicht vinden tussen het gelovig zijn en volop meedoen in de Nederlandse samenleving. In les 4 tenslotte bespreken de leerlingen wat zij de afgelopen lessen hebben geleerd. Ook lichten zij dan aan de hand van een stappenplan toen hoe ze hun toekomstige droombaan zullen realiseren. Aan het einde van de les krijgen ze een stempel (met geslaagd) in het paspoort en een gesigneerde fotoansichtkaart van Mohammed Chaara.

Start

In de maanden april, mei en juni van dit schooljaar loopt het project. Wethouder Bert van den Bos is op maandag 7 april aanwezig bij een van de eerste lessen op basisschool Achtbaan.