KNHS


Bijeenkomst op Indoor Brabant over Flexibel Springen 6 april 2008

Enige tijd terug is er een overleg geweest tussen de KNHS en de Belangen Vereniging Springen (BVS). De leden van de BVS (springruiters vanaf het niveau 1.30m) willen zo snel mogelijk "flexibel" springen. Echter zijn de mogelijkheden voor de categorie 1 wedstrijden, om aan de wensen van de ruiters tegemoet te komen, niet bij iedere organisatie bekend, zo kwam in het overleg naar voren.

Dit was ondermeer reden om de wedstrijdorganisatoren cat. 1 springen uit te nodigen voor een bijeenkomst op 28 maart tijdens Indoor Brabant en samen met hen in gesprek te gaan en de mogelijkheden door te nemen. Tijdens de bijeenkomst werd door dhr Ploegmakers, voorzitter van de BVS, duidelijk gemaakt dat het erg belangrijk is dat de categorie 1 concoursen net zo flexibel kunnen zijn als de internationale wedstrijden. Vanaf 1 april 2007 is in het reglement opgenomen dat categorie 1 concoursen lagere rubrieken open mogen stellen voor hoger geklasseerde combinaties (art. 200.20 van het disciplinereglement springen). Het is belangrijk dat hoger geklasseerde combinaties kunnen terugschakelen naar lagere klassen, wanneer ze dat nodig vinden. Internationaal mogen de zware tour paarden ook via lichtere rubrieken naar bijvoorbeeld een Grote Prijs toe gewerkt worden.

Tijdens de bijeenkomst zijn er vanuit de ruiters voorbeelden aangedragen hoe een organisatie het wedstrijdprogramma zou kunnen indelen. Hiernaast is door de KNHS aangegeven dat ter tegemoetkoming aan de cat. 1 wedstrijden dispensatie kan worden verleent om af te wijken van de verplichting tot het uitreiken van een dubbele serie prijzen bij meer dan 52 starts. Ook kan de wedstrijdorganisatie afwijken van de verplichte inschrijfgeld/ prijzenschaal en mag de organisatie een totaal inschrijfgeld vragen per paard wat een optelsom is van de totaal mogelijk te verrijden rubrieken. Dit dient wel ter beoordeling aan de KNHS te worden voorgelegd.

Een aantal wedstrijdorganisatoren heeft al aangegeven hun programmas te willen wijzigen. Dit is ook mogelijk wanneer uw vraagprogramma al is goedgekeurd. Hiervoor kan advies worden gevraagd en een wijziging worden ingediend bij de KNHS. Zoals in de presentatie aangegeven adviseren wij een (top)ruiter uit de buurt te betrekken bij het opstellen van het programma. Ook de BVS kan hierbij adviseren. Voor vragen kan contact opgenomen worden met de afdeling Wedstrijdzaken bij de KNHS. E-mail; wedstrijdzaken@knhs.nl.