Geen aandacht kabinet voor zwerfjongeren: opvang in gevarenzone

07/04/2008 13:16

Federatie Opvang

De Federatie Opvang heeft een dringend beroep gedaan aan de Tweede Kamer om nu te investeren in begeleiding en woonvoorzieningen voor 6000 jongeren die op straat zwerven. Gemeenten en provincies nemen onvoldoende regie in de aanpak van zwerfjongeren. Sinds 2002 stagneert het beleid. Het voortbestaan van een deel van de bestaande opvang voor jongeren is zelfs in gevaar, doordat er geen structurele financiering van provincie en gemeente is voor die voorzieningen.

Op 8 april vindt er een algemeen overleg plaats tussen staatssecretaris Bussemaker en de vaste commissie voor VWS. De tussenrapportage van de maatschappelijke opvang staat centraal. Er is veel aandacht voor de maatschappelijke opvang, waaronder de zorg voor dak- en thuislozen. Dat is een goede zaak. Maar de jongeren tussen de 15 en de 25 vallen tussen de wal en het schip. Gemeenten en provincies sturen jongeren rond de meerderjarigheidsleeftijd van het kastje naar de muur. Ook de Rekenkamer heeft in vijf (5) rapporten sinds 2002 alarmerende cijfers afgegeven.

Er is veel geïnvesteerd in de jeugdzorg, maar bitter weinig is daarvan besteed aan de hulp en begeleiding van zwerfjongeren. Als provincies en gemeenten niet samenwerken is het onmogelijk jeugdzorg voor jongeren en maatschappelijke opvang voor volwassenen aan elkaar te knopen.

Ineke Smidt, directeur van de Federatie Opvang zegt: " Het is heel erg jammer dat dit kabinet, dat extra investeert in jeugdbeleid, juist de jongeren die op straat zwerven lijkt te vergeten. Het is toch eigenlijk onbestaanbaar dat in ons land duizenden kinderen en jongeren op straat moeten zwerven, omdat er te weinig geld is voor begeleiding en de samenwerking tussen gemeenten en provincies faalt''.

Het voortbestaan van een deel van de bestaande opvang voor jongeren is door het gebrek aan samenhangend overheidsbeleid in gevaar, doordat er geen structurele financiering van provincie en gemeente is voor die voorzieningen. Dit kan betekenen dat jongeren aan hun lot worden overgelaten.

Naast investeringen is ook verlenging van de jeugdzorg veel vaker nodig. Net zoals het tegengaan van recidive door het inzetten van nazorg, met name bij jongeren met een justitiële geschiedenis. Voor effectief beleid tegen de groeiende dakloosheid en uitval onder jongeren moeten de Jeugdzorg, AWBZ, WMO, bijstand (WWB) en justitieel beleid ontkokerd worden.





http://www.opvang.nl