Leefbaar Rotterdam


maandag, april 07, 2008

Leefbaar inventariseert bouwtranen

Voor veel Rotterdammers is het bouwen of verbouwen van een balkon, veranda, schuurtje, dakkapel, of garage een frustrerende, langdurige en dure klus. Burgers lopen op tegen vele regels, een hoge mate van bureaucratie en hoge kosten. Leefbaar Rotterdam wil hier actie tegen ondernemen en heeft vandaag de site bouwverkeerd.nl gelanceerd, waar Rotterdammers hun ervaringen kwijt kunnen.

Door het inventariseren van de problemen waar de Rotterdamse burgers tegenaan lopen, hoopt Leefbaar Rotterdam te kunnen onderbouwen wat er schort aan de huidige wijze van aanvragen van verbouwingen en verlenen van vergunningen en vervolgens voorstellen te kunnen doen om een snelle, goedkopere en effectievere manier van aanvragen van kleine(re) verbouwingen te realiseren.

Het gaat Leefbaar Rotterdam specifiek om aanvragen voor licht-vergunningplichtige bouwwerken. Bij dit soort bouwwerken moet de gemeente binnen zes weken laten weten of er toestemming om te (ver)bouwen wordt verleend of niet. En hier begint vaak de misère. Ambtenaren denken niet met burgers mee, zodat ze hun bouwplannen kunnen realiseren, maar sturen vooral brieven terug waarin staat dat het niet kan vanwege regel a, b, c en / of procedure x, y, z. Ook adviezen over wat mensen zouden kunnen aanpassen om hun plan wel gerealiseerd te kunnen krijgen, worden niet gegeven.