Gezondere varkens door niet mengen biggen 7 apr 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

In opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) is onderzocht of het aantal vleesvarkens met pleuritis aan de slachtlijn verminderd kan worden door strikte toepassing van all in - all out en het niet mengen van dieren. Het onderzoek is uitgevoerd door de Animal Sciences Group van Wageningen UR, de Faculteit Diergeneeskunde, Veterinair Centrum Someren en Intervet. Het bleek dat het ingrijpen in contactstructuren haalbaar is onder praktijkomstandigheden. Het niet mengen van dieren resulteerde in betere technische resultaten, in minder dieren met longaandoeningen en in lager medicijngebruik.

Op Praktijkcentrum Sterksel van ASG zijn wel en niet gemengde tomen vanaf geboorte tot afleveren naar het slachthuis met elkaar vergeleken. Niet gemengde biggen groeien in de kraamstal iets sneller. Bij de gespeende biggen waren geen verschillen in groei, voeropname en voederconversie tussen de wel en niet gemengde biggen. Niet gemengde vleesvarkens groeiden 16 gram per dag sneller dan de gemengde dieren en hadden 1,1 mm dikkere spieren. Het percentage vleesvarkens met aangetaste longen verminderde van 10,3% naar 5,9% door varkens als toom bij elkaar te houden en niet te mengen. De spreiding in aflevergewicht nam niet toe door de dieren als toom bij elkaar te houden. Het saldo per afgeleverd vleesvarken was ⬠2,10 hoger bij de niet gemengde dieren. In de praktijk kan het verschil in technische resultaten nog groter zijn.

De laatste jaren neemt het aantal vleesvarkens met pleuritis (= borstvliesontsteking) aan de slachtlijn toe. Vaak mengen van groepen dieren binnen het bedrijf is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van pleuritis. Verminderen van de diercontacten is daarmee een mogelijkheid om het aantal dieren met pleuritis aan de slachtlijn te verlagen. ASG-onderzoeker Van der Peet-Schwering: âBij bestrijding van pleuritis is het belangrijk om je op managementmaatregelen te richten die verspreiding van infecties voorkomen en niet op bestrijding van de kiem. Vaak is het niet duidelijk op welk moment men welke kiem moet bestrijden. Voorkomen is daarom beter dan genezen. In deze proef kwam in beide groepen weinig pleuritis voor, een uitspraak over het effect van niet mengen op pleuritis is daarom niet te geven. Maar met niet mengen heeft de varkenshouder een eenvoudige methode in huis om de diergezondheid op het bedrijf te verbeteren.â

Bekijk hier rapport 111 'Effect van vermindering diercontacten op pleuritis bij vleesvarkensâ.

Contact
Carola van der Peet-Schwering
Tel. 0320 - 293 506
carola.vanderpeet@wur.nl