Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen geeft jongeren les over risico's drugssmokkel

07 apr 2008 | Minister Verhagen heeft vanochtend aan het Albeda-college in Rotterdam les gegeven over de gevaren van drugssmokkel. 'Gewoon niet doen,' zei de minister tegen de VMBO-leerlingen tussen de zestien en twintig jaar.

Hoge schulden, de hoop om snel geld te verdienen en naiviteit zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om drugs te smokkelen. Op dit moment zitten 2600 Nederlanders vast in gevangenissen in het buitenland, maar liefst 80% vanwege drugssmokkel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lespakket ontwikkeld om drugssmokkel tegen te gaan, met de titel "Dat zal mij niet overkomen".

Verhagen keek naar een film die de leerlingen zelf hebben gemaakt over drugssmokkel. 'Eigen schuld, dikke bult,' stelt een leerling. 'Ja, maar jij hebt geen schulden,' zegt een ander. 'Het gaat op dat moment alleen maar om het geld. Bling, bling.'

De minister wijst vooral op de lange straffen en zware omstandigheden in gevangenissen in het buitenland. 'Het lijkt makkelijk geld, maar dat pakt vaak anders uit,' vindt hij. 'Het gaat erom dat we tussen de oren krijgen dat drugssmokkel enorme risico's met zich meebrengt.'

Nederlanders die in het buitenland in de problemen raken, hebben vaak heel hoge verwachtingen van wat het ministerie van Buitenlandse Zaken kan doen. Maar de mogelijkheden van de Nederlandse ambassades en consulaten zijn in de praktijk beperkt. Kijk voor meer informatie hierover op de 'reizen en landen'-pagina's op de website van het ministerie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* 'Drugssmokkel, het goedkoopste ticket naar de hel': preventieve site van het ministerie

Zie ook

* 'Reizen en landen'; informatie voor reizigers

Zie ook

* 'Wijs op reis'; tips van het ministerie