Gemeente Stadskanaal

Het zal nog enkele dagen duren voordat de brand aan de Gedempte Vleddermond gedoofd is. De rook zal dus ook nog enige dagen voortduren. Afhankelijk van de windrichting zullen inwoners van Stadskanaal of de omliggende dorpen overlast van de rook kunnen ondervinden. De rook bevat echter geen zware giftige stoffen. Vandaar dat het niet nodig is om ramen en deuren gesloten te houden.

Niet blussen

De brandweer laat de brand gecontroleerd uitbranden. Er wordt dus niet geblusd. De brandweer kiest voor de aanpak van niet uitblussen, vanwege de omvang en de hitte van de brand. Door te blussen zou de brand langer duren. Nu vindt er volledige verbranding plaats, terwijl bij blussen het materiaal nat en wordt en de brand langer zal duren. Bovendien zou de rook donkerder en ongezonder worden bij blussen, omdat er dan geen sprake is van volledige verbranding.

Daarnaast zou de milieuschade veel groter zijn bij blussen. Vervuild bluswater stroomt dan terug in de grond. Nu kan straks het uitgebrande hout worden opgeruimd, zonder dat er schade is voor het grondwater.

Brandweer

De brandweer gaat maandagmiddag weg, omdat ze het werk over laat aan een particulier bedrijf. Een inzet van meerdere dagen heeft namelijk gevolgen voor de 'normale' beschikbaarheid voor eventuele andere incidenten. Brandweer Z-Groningen en de regionale brandweer trekken zich dus maandagmiddag terug.

* 07 april 2008