Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

"Krachtwijken stimuleren door ondernemers te helpen"

07-04-2008

De kracht van de wijk zit hem vooral in de ondernemers, vindt MKB Amsterdam. Een veilige en schone wijk, goede bedrijfspanden en ondersteuning voor ondernemers kan de wijk enorm verbeteren, aldus de vereniging voor kleine en middelgrote ondernemers.

Het MKB Amsterdam bood minister Vogelaar onlangs het onderzoek Belang van wijkeconomie voor de leefbaarheid in Amsterdamse Krachtwijken aan. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Rabobank Amsterdam, Economische Zaken Gemeente Amsterdam en MKB Amsterdam. Een prima initiatief om te kijken waar de kansen liggen van ondernemers in krachtwijken, aldus de minister.

Schoon en Veilig
Bedrijven hebben grote invloed op de leefbaarheid in de wijk, zo staat in het rapport. Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, investeren in hun pand en leveren voorzieningen aan bewoners. Zij vinden een schone en veilige wijk belangrijk. Daar dragen ze zelf actief aan bij, maar ze willen ook graag dat de gemeente en de minister hier aandacht aan besteden.

Opleiding
Bedrijven in de Amsterdamse krachtwijken presteren vaak minder goed dan bedrijven in andere wijken. Volgens het onderzoek heeft dat te maken met de lage opleiding van de ondernemers in deze wijken en het feit dat bewoners weinig te besteden hebben. Opleiding en ondersteuning kan deze ondernemers helpen en dat is goed voor de werkgelegenheid in de wijk. Ondernemer gaven zelf aan dat graag te willen, met name op het moment dat hun bedrijf doorgroeit. Vaak ontbreekt hen dan de juiste kennis financiële en administratieve aspecten correct af te handelen.

Verbetering van de wijkeconomie is een speerpunt in de wijkenaanpak en moet voor een belangrijk deel lokaal worden ingevuld. Het volledige rapport is te lezen op: www.ez.amsterdam.nl

Dossiers


* Wijkverbetering