Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid De Roon over celstraf voor een Chinese mensenrechtenverdediger

07-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over celstraf voor een Chinese mensenrechtenverdediger. Deze vragen werden ingezonden op 4 april 2008 met kenmerk 2070816700.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid De Roon (PVV) over celstraf voor een Chinese mensenrechtenverdediger.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van berichtgeving dat de Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia in China voor 3,5 jaar de cel in gaat wegens zijn interviews over de mensenrechtensituatie in China^1?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de stelling van mensenrechtenorganisaties, dat de Chinese regering wel vaker mensenrechtenactivisten de cel in gooit onder het voorwendsel dat ze "aanzetten tot omverwerping van de staatsmacht"?

Vraag 3
Deelt u de mening dat de Chinese autoriteiten door dit soort acties steeds meer doorduwen naar een situatie waarin het voor de Nederlandse regering onmogelijk wordt om acte de présence te geven bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen?

Vraag 4
Wilt u de Chinese ambassadeur over deze affaire op het matje roepen? Zo neen, waarom niet

Antwoord

Nederland is bezorgd over de toenemende intimidatie en repressie van mensenrechtenverdedigers en recente verslechteringen op het gebied van persvrijheid. De veroordeling van Hu Jia past in dat beeld. Ik betreur het zeer dat de Chinese mensenrechtenverdediger Hu Jia is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens staatsondermijnende activiteiten. Nederland en de EU hebben bij herhaling aandacht gevraagd voor de situatie van mensenrechtenverdedigers in het algemeen en de situatie van Hu Jia in het bijzonder en zullen dat blijven doen.

De regering zal de Chinese autoriteiten erop blijven wijzen dat er juist nu een kans is het imago van China in positieve zin te veranderen, omdat China vanwege de Olympische Spelen in de schijnwerpers staat.

Bezien over een langere periode geeft de mensenrechtensituatie in China een gemengd beeld te zien, niettegenstaande recente verslechteringen. Dat wijst er op dat constructieve betrokkenheid op langere termijn het meeste effect oplevert voor de mensenrechtensituatie op de grond. In het kader van deze constructieve betrokkenheid kan Nederland bovendien activiteiten op het gebied van mensenrechten steunen in China. Betrokkenheid is de meest effectieve manier om de mensenrechtensituatie op de grond te verbeteren. Een boycot stopt alleen de dialoog en zal naar mijn mening de mogelijkheden om via concrete projecten bij te dragen aan verbetering van de mensenrechtensituatie sterk verminderen.

Vraag 5

Wilt u deze vragen beantwoorden voor het algemeen overleg over mensenrechten op 8 april 2008?

Antwoord

Ja.


1:
http://www.bnr.nl/archief?url=/csFdArtikelen/ANP/y2008/m04/d03/ANP3040 8059

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl