Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Burg. Velthuijsenlaan, Leidschendam

Leidschendam- Voorburg, 7 april 2008

Brand in Kelder

Leidschendam Door onbekende oorzaak is gisteravond rond 23.00 uur brand ontstaan in een kelderruimte aan de Burg. Velthuijsenlaan in Leidschendam.
Niemand raakte gewond.
Bij aankomst van de brandweer brandde in de doorloop van de kelderboxen een kinderstoel. De brand was verder via een kelderdeur uitgebreid naar een berging.
Bij de brand in de flat van 6 bouwlagen kwam veel rook en warmte vrij. Rook- smelt- en brandschade ontstonden aan de doorloop, leidingen en afvoeren, en aan de materialen in een tiental bergingen. De nablussing en controle duurden tot half een vannacht.

Leidschendam- Vanmorgen rond kwart voor zeven kreeg de brandweer opnieuw een brandmelding van een bewoner aan de Burg. Velthuijsenlaan. De bewoner zag rook langs de rand van zijn parket vandaan komen. Bij nader onderzoek bleek er zachtboard te smeulen in een 2cm brede dilatatievoeg van de flat.Hierop heeft de brandweer tien woningen ontruimd. De acht bewoners zijn elders ondergebracht. Bij de nablussing van gisteravond in ook ter controle de warmtebeeldcamera
gebruikt. De temperatuur was toen waarschijklijk te laag om het smeulende zachtboard te ontdekken. Omdat er verder geen rook- en warmteverschijnselen waren ging de brandweer ervan uit dat de brand uit was.

Een dilatatievoeg is een ruimte die als functie heeft het uitzetten en krimpen van materialen, ook wel werking genoemd, op te vangen. De 2 cm brede voeg in de flat is opgevuld met zachtboard en loopt vanaf de kelder tot aan het dak van de flat. De brandende dilatatievoeg is zeer moeilijk te bestrijden.

De brandweer heeft op het dak de bovenkant van de voeg opengebroken en is bezig met schuim en water de brand te blussen. Het water komt dan in het zachtboard wat het vocht opneemt en weer afgeeft aan de muren.De muren van tien woningen lopen daardoor ook waterschade op. De brandweer is nog enige uren bezig met de blussing. De schade bedraagt circa 80.000 euro.