Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wereldgezondheidsdag: Brepoels steunt actie tegen transvetzuren (07/04/08)

Naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag lanceert de burgemeester van de Zweedse stad Nynäshamn een on-line petitie tegen transvetzuren. De bedoeling is met 1 miljoen handtekeningen de Europese Unie aan te sporen tot actie. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is één van de boegbeelden van dit initiatief.

Frieda Brepoels: "Transvetzuren (te vinden o.a. in margarine, fastfood, chips, koekjes en gebak) hebben een bijzonder nefaste impact op de gezondheid: ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en doen het risico op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker aanzienlijk stijgen. Om deze tendens een halt toe te roepen vragen wij dat transvetzuren in Europa vanaf 1 juni 2009 verplicht vermeld worden op voedingsetiketten en dat de norm van 2% niet wordt overschreden."

Gezien de duidelijke gezondheidsrisico"s voor de consument, werden o.a. in de Verenigde Staten en Canada reeds strenge maatregelen genomen. Verrassend genoeg blijft een efficiënte Europese aanpak voorlopig achterwege. Denemarken legde tot nog toe als enige EU-lidstaat een beperking op in 2003. Daarnaast vaardigde IMACE (International Margarine Association of the Countries of Europe) in 2003 een niet bindende code uit die oproept transvetzuren in margarines in de detailhandel en industriële producten te beperken tot respectievelijk 1% en 5%.

Volgens Frieda Brepoels is dit ruim onvoldoende: "De herziening van de EU-voorschriften inzake voedseletikettering die momenteel besproken wordt in het Europees Parlement, biedt een aantal perspectieven. Dit is echter slechts een begin."

Bovendien benadrukt Brepoels dat een Europees initiatief de lidstaten niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid. Lidstaten kunnen immers steeds aanvullende maatregelen nemen die verder gaan dan de Europese wetgeving.

Frieda Brepoels: "Hoewel de Hoge Gezondheidsraad een bovengrens van 1% aanbeveelt, legt de Belgische wetgeving geen maximumgrens op en is het niet verplicht het percentage transvetzuren te vermelden op de verpakking. Aangezien transvetzuren slecht zijn voor de gezondheid, geen voedingswaarde hebben en voldoende alternatieven voorhanden zijn, roep ik de bevoegde overheden in ons land op de goede voorbeelden in andere EU-lidstaten te volgen."

Teken de on-line petitie via
http://www.nynashamn.se/doldasidor/sagnejtilltransfetter/nototransfats .4.3ac848b61190b6fbab38000555.html

Ter info

Er zijn drie types vetten: verzadigbare vetten (vb. in vlees), onverzadigbare en meervoudige onverzadigbare vetten (in plantaardige producten zoals olijven en noten). Transvetzuren zijn niet-natuurlijke vetten die gebruikt worden om vloeibare oliën te harden. Een hoger smeltpunt zorgt ervoor dat ze langer houdbaar zijn. Transvetzuren blijken heel wat schadelijker dan verzadigde vetten. Lees meer via www.transvetzuren.com

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu