TROS

Afdeling Marketing & Communicatie

Hilversum, 07-04-2008

Televisie

RADAR

Uitzending maandag 7 april

Nederland 1 - 20.30 uur

ZIEK VLEES OP BORD VAN CONSUMENT

Wantoestanden in slachthuis Friesland Vlees Leeuwarden

De afgelopen dagen verscheen in diverse media berichten over de wantoestanden in het slachthuis Friesland Beef in Leeuwarden. RADAR toont in de uitzending van vanavond aan dat hier nog veel meer misgaat op het gebied van dierenleed en vooral op het gebied van voedselveiligheid. Diverse klokkenluiders schetsen een beeld dat het slachthuis de voedseltransportregels met voeten treedt waardoor onnoemelijk veel dierenleed aan de orde van de dag is.

De uitzending laat niet alleen zeer ingevoerde bronnen aan het woord, maar RADAR heeft ook als eerste medium onthutsende beelden van zwaargewonde koeien die nooit vervoerd hadden mogen worden maar toch gewoon geslacht en verwerkt worden.

Daarnaast vertellen diverse getuigen -die het slachthuis van nabij kennen- dat Henk Visser (directeur van Friesland Beef, een verwerker van vlees die gebruikt maakt van de faciliteiten van Friesland Vlees) zelf bepaalt welke koeien verwerkt mogen worden. Dit in tegenstelling tot de reglementen die voorschrijven dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dit zou moeten bepalen. Het kantoor van de VWA bevindt zich op het terrein van het slachthuis. Daarnaast is VION -het grootste vleesverwerkende concern van West-Europa- op de hoogte van deze praktijken en doet niets om dit te stoppen. Dit betekent dat het vlees dat afkomstig is van ziek en wrak vee op het bord van de vleesetende consument belandt.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl