Algemene Inspectiedienst (AID)

AID en Brabantse waterschappen controleren vanuit de lucht

07-04-2008

GEZAMENLIJK PERSBERICHT ALGEMENE INSPECTIEDIENST, WATERSCHAP DE DOMMEL EN WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

AID en Brabantse waterschappen controleren vanuit de lucht

Opnieuw gaan de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en twee Brabantse waterschappen met elkaar op pad om milieuwetgeving te controleren. Controleurs van de AID en Waterschap De Dommel of Waterschap Brabantse Delta voeren samen controles uit op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, mest en afvalwaterlozingen.

De milieucontroles vinden zowel in het voorjaar als in het najaar plaats. Op diverse dagen en tijdstippen vliegen controleurs van de AID met collega's van één van de waterschappen mee met een inspectievliegtuig. Tegelijkertijd voeren ook gezamenlijke teams op de grond controles uit, al dan niet op basis van meldingen vanuit de lucht. Het controlegebied strekt zich uit van de Belgische grens tot aan Den Bosch en van Tilburg tot en met Someren (Waterschap De Dommel) en van de Belgische grens tot de rivier de Bergsche Maas/Hollands Diep en van Tilburg tot Bergen op Zoom (Waterschap Brabantse Delta).

Handhaving
Als controleurs van de waterschappen een overtreding vaststellen, ontvangt de ondernemer achteraf altijd een schriftelijke reactie. De controleurs van beide waterschappen passen de Brabantse Handhavingsstrategie toe. De resultaten van de gezamenlijke milieucontroles worden bekendgemaakt op de internetsites van de waterschappen en via de regionale media. De Brabantse Handhavingsstrategie staat op www.dommel.nl/digitalebalie/handhaving.

Samenwerking
De AID heeft een coördinerende taak in de handhaving als het gaat om de naleving van regels met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen en het mestbeleid. De samenwerking met Waterschap De Dommel levert al enkele jaren goede resultaten op. Sinds 2007 werkt de rijksdienst ook samen met Waterschap Brabantse Delta.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.