Partij van de Arbeid

Stelende bendes aanpakken

07-04-2008 05:19

Kleine winkeliers en grote ketens hebben steeds meer last van diefstallen door georganiseerde criminelen, vaak Oost-Europese bendes. PvdA Tweede-Kamerlid Ton Heerts wil dat er een speciaal politie- en justitieteam komt om deze criminaliteit tegen te gaan: We moeten dit zo snel mogelijk bestrijden.

De PvdA wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) gehoor geeft aan een eerder verstuurde brandbrief van het Platform Detailhandel Nederland en krijgt steun van het CDA en de VVD. Heerts: Kleine winkeliers én grote ketens hebben steeds meer last van georganiseerde criminaliteit. Het gaat om zeer gerichte diefstallen die grote economische en financiële schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan kleine maar dure spullen zoals make-up of kleine elektronica. Doordat aangiften van de verschillende politiekorpsen nauwelijks gekoppeld worden, ontkomen de door het land trekkende bendes vaak aan vervolging.

Heerts wil daarom dat het openbaar ministerie een speciale officier van justitie vrijmaakt die alle beschikbare informatie, uit alle korpsen, samenvoegt. Heerts: Je moet vrij snel in kaart kunnen brengen of het een drugsverslaafde uit de buurt is of dat het om een georganiseerde bende gaat.

Uit onderzoek blijkt dat bendeleden soms zelfs vanuit Polen worden ingevlogen om hier diefstallen te plegen. De buit van deze bendes wordt geschat op ruim 220 miljoen euro per jaar. Heerts wil dat deze bendeleden keihard worden bestraft: We moeten stoppen ze met fluwelen handschoenen aan te pakken en slechts een paar uur op te houden voor verhoor, en hen net zo lang vasthouden tot ze hun straf hebben uitgezeten en de schade hebben betaald. Voor ze het land verlaten, willen we eerst even afrekenen.

In mei spreekt de Tweede Kamer met de minister over dit onderwerp.