Leefbaar Rotterdam


maandag, april 07, 2008

Is Pim Fortuyn dan voor niets gestorven?

Hij was het die de wurgende politieke correctheid brak met de woorden:Hoe abject uw mening ook moge zijn, ik zal altijd uw recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen. Daarmee onderstreept hij de intrinsieke waarde van ons grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting. Even leek het erop dat de gevestigde politiek zn lesje had geleerd, maar nu de kernwaarde van de democratie op de proef wordt gesteld door de film van Geert Wilders, wringt de Haagse overheid zich in alle bochten om zogenaamd de schade te beperken.

Nee, deze film is niet de mening van het Nederlandse volk of van de regering, maar van een kleine groepering die wij als overheid de mond niet kunnen snoeren. Wij hebben weliswaar vrijheid van meningsuiting, maar we hebben er echt alles aan gedaan om de uitzending tegen te houden. We hebben zelfs onderzocht om Wilders strafrechtelijk te vervolgen voor uitlokking en geweld.

De mannenbroeders in Den Haag hebben er werkelijk alles aan gedaan om de vrijheid van meningsuiting te beperken tot hen die geacht worden om ons aan te vallen. Erger nog: het is uitlokking, niet van Wilders, maar van de Haagse Overheid.

Dachten ze nu werkelijk dat de Marokkaanse slager en de Turkse groenteman met kapmessen de straat op zouden gaan. Dachten ze nu werkelijk dat de meerderheid van de jongeren van niet-westerse afkomst als moordende bendes door de stad zou trekken, of dat opgefokte autochtonen de winkels van allochtonen zouden verbouwen? De gevreesde Marokkaanse jongeren hebben primair een economische- en een identiteitsprobleem en geen godsdienstprobleem. Op een klein aantal fanatici na, gruwen de doorsnee moslimgelovigen van wat er in naam van hun geloof gebeurt.

De Nederlandse overheid had de vrijheid van meningsuiting moeten verdedigen door iedereen die in de film aanleiding ziet tot geweldpleging verantwoordelijk te stellen voor zijn daden. Nederland heeft principes waar niet aan te tornen valt. Dat zou de boodschap moeten zijn geweest, intern en extern. Nu de massale volkswoede achterwege blijft en blijkt dat de moslims ingeburgerd zijn op het punt van vrijheid van meningsuiting, moeten we de draad weer oppakken met de open debatten. Het is bepaald niet zo dat de integratie voltooid verleden tijd is, omdat er geen rellen zijn geweest. Veel wijken zijn nog in onbalans v.w.b. bevolkingssamenstelling en inkomstenniveau. Veel gebruiken uit het land van herkomst staan nog haaks op onze waarden.

Om dat te veranderen is een democratisch debat tussen alle bevolkingsgroepen noodzakelijk en niet alleen met de moslims. Vanzelfsprekend wil de PvdA daar niet aan want die houden liever het beeld in stand van de tikkende tijdbom waar veel pampergeld naar toe moet.

Elkaar opzoeken in het debat, dat is waar Pim Fortuyn voor stond.

Willem Martinot
voorzitter vereniging Leefbaar Rotterdam

Door maya delhaize op 2008 04 07