Milieudienst Rijnmond

Bouw duurzaam en milieuvriendelijk DCMR-gebouw feestelijk gestart

07.04.2008 14:00

Woensdagmiddag 2 april zijn onder toeziend oog van genodigden en een groot aantal DCMR-medewerkers officieel de bouwwerkzaamheden van het nieuwe DCMR-gebouw begonnen.

De burgemeester van Schiedam, mevrouw Wilma Verver, gaf het startsein met het oplaten van een reuzenballon. De Schiedamse wethouder Maarten Groene verleende assistentie, samen met Erik van Heijningen, voorzitter van het bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond, Louis Meijer, directeur van Burgfonds en Jan van den Heuvel.

Foto Ed Karsseboom: Officiële start bouw DCMR-gebouw o.a. de burgemeester van Schiedam, mw Verver

Duurzaam pand binnen budget

Het nieuwe DCMR-gebouw krijgt het op één na milieuvriendelijkste groene energielabel A+. In overleg met de DCMR is projectontwikkelaar Burgfonds (www.burgfonds.nl) erin geslaagd een gebouw te ontwerpen dat voor een belangrijk deel is gebaseerd op het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. De grootste energiewinst van het gebouw is een warmte-koude-opslag. Dit systeem maakt gebruik van de waterlaag in de bodem. Koud water wordt naar boven gehaald om het gebouw zomers te koelen. Het opgewarmde water wordt teruggepompt in de bodem en in de winter gebruikt om het gebouw via een warmtepomp te verwarmen. Deze warmte-koude-opslag voorziet voor zo'n tachtig procent in de totale energiebehoefte van het gebouw.

Nieuw bedrijventerrein Planet Schie

Burgfonds ontwikkelt in samenwerking met de gemeente Schiedam tussen station Schiedam Centraal en de A20 het nieuwe bedrijventerrein Planet Schie. De DCMR huurt het eerste kantoorgebouw dat hier verrijst.

Foto: Ed Karsseboom: Toelichting architect Zaaijer

Het zakelijke gebouw, ontworpen door Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten uit Amsterdam, krijgt een vriendelijke uitstraling door het gebruik van een lichte gevelsteen. De hoofdingang ligt aan een plein. De achtergevel grenst aan de A20. Voor de pui komt over de volle breedte van het gebouw een glazen wand, die vieze lucht weert en het geluid van het voorbijrazende autoverkeer dempt. Een energiezuinig ventilatiesysteem filtert de lucht van buiten en blaast schone lucht naar binnen. Hierdoor kunnen ook de ramen aan de zijde van de A20 gewoon open. Adviesbureau AT Osborne (www.atosborne.nl) in Utrecht heeft de DCMR geadviseerd bij haar huisvestingkeuze.