Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

07-04-2008
Kamervragen over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden
Vraagsteller: Leden Van Der Staaij (SGP) en Eijsink (PvdA)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Eijsink (PvdA) over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden (ingezonden 17 maart 2008 met kenmerk 2070814760).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

drs. J.G. de Vries

Kamervragen over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Eijsink (PvdA) over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden (ingezonden 17 maart 2008 met kenmerk 2070814760). DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
drs. J.G. de Vries
Ministerie van Defensie
Pagina 2/3
Antwoorden op vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Eijsink (PvdA) over de mogelijk gebrekkige uitrusting van militairen die naar Uruzgan worden uitgezonden (ingezonden 17 maart 2008 met kenmerk 2070814760). 1. Heeft u kennisgenomen van de radio-uitzending waarin wordt gesteld, dat militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan op eigen kosten voor honderden euro's aan militaire uitrusting aanschaffen? Wat is uw reactie naar aanleiding van deze uitzending?1
Ja, ik heb kennisgenomen van de inhoud van de radio uitzending van 'De Ochtenden' van 13 maart 2008. Het zelf aanschaffen van militaire uitrusting door militairen is te verklaren uit persoonlijke voorkeuren maar is in principe onnodig en ongewenst. 2. Hoe beoordeelt u het gegeven dat door militairen wordt aangeduid dat zij deze uitrusting (o.a. helmen, schoeisel, patroonhouders) aanschaffen mede vanuit hun eigen veiligheidsbelangen? Welke normen gelden op dit punt ten aanzien van de uitrusting? Zijn deze normen ook optimaal toegesneden op de bijzondere gevechtsomstandigheden in Uruzgan?
4. Bent u bereid om naar aanleiding van deze berichtgeving te bezien op welke onderdelen verbetering mogelijk is, aangezien u eerder heeft aangegeven dat verbeteringen ten aanzien van de uitrusting altijd mogelijk zijn?2 Welke verbeteringen zijn naar uw mening denkbaar? Op welke termijn? De veiligheid van onze militairen is het beste gediend met de door Defensie goedgekeurde en verstrekte uitrusting. Van de door de militair zelf gekochte uitrusting kan de kwaliteit niet worden beoordeeld. De door Defensie vastgestelde persoonsgebonden uitrustingspakketten bevatten kwantitatief voldoende en kwalitatief goed materieel en zijn toegesneden op de omstandigheden waarin de 1 De Ochtenden, 13 maart 2008
2 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 956 Ministerie van Defensie
Pagina 3/3
militair zijn of haar werk moet doen. Op de markt zijn echter in een aantal gevallen modernere artikelen verkrijgbaar, veelal tegen aanzienlijke meerkosten, die nog beter draagbaar of simpelweg meer aansprekend zijn. Daarnaast valt een groot deel van het door personeel aangekochte materieel in de categorie 'handig maar niet noodzakelijk voor de uitvoering van de functie'. Deze categorie materieel wordt niet organiek door Defensie verstrekt.
Er wordt veel aandacht en zorg besteed aan de operationele uitrusting. Mede aan de hand van de behoeften en ervaringen van het personeel en technologische ontwikkelingen wordt het assortiment voortdurend geëvalueerd en verder ontwikkeld. Verbeteringen zijn ook mogelijk ten aanzien van specifieke kleding voor vrouwen. Invoering van een nieuw artikel kost echter de nodige tijd vanwege het beproeven van het artikel in de praktijk en de in acht te nemen verwervingsprocedures. 3. Acht u het - vanuit oogpunt van veiligheid en uniformiteit - niet ongewenst dat militairen royaal inkopen doen buiten de reguliere Defensiekanalen om? Zo ja, wat wilt u hieraan doen?
Vanuit het oogpunt van veiligheid en uniformiteit is het ongewenst dat militairen zelf inkopen doen buiten de reguliere Defensiekanalen om. Restrictief beleid over niet door Defensie verstrekte militaire uitrusting (de zogenaamde "look alikes") is in ontwikkeling. Veiligheid is daarbij het belangrijkste argument.