Gemeente 's-Hertogenbosch

07-04-2008
Jaarrekening 2007 positief afgesloten
Het jaar 2007 is door de gemeente 's-Hertogenbosch in financiële zin, positief afgesloten met een rekeningresultaat van EUR 19,3 miljoen. Dit is de uitkomst van de Jaarrekening 2007 die het college van burgemeester en wethouders, samen met het Jaarverslag 2007, op maandag 7 april heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

Jaarverslag
In het Jaarverslag 2007 kijkt het college uitgebreid terug waarbij de vier hoofddoelen in het beleid van de gemeente nog eens aangehaald worden, te weten:
o naar 100.000 banen;
o de bouw van 1200 woningen per jaar;
o de stad goed bereikbaar houden en
o iedereen in staat stellen om mee toe doen.

In de toelichting merkt het college op dat voor deze doelen is gekozen omdat die de structuur van de stad versterken. Ze zijn ook van essentieel belang om ook in de toekomst een goede woon, werk en leefbare stad te blijven. Het college is van mening dat zij met de realisering op de goede weg is. Een groot deel van de in het collegeprogramma aangekondigde activiteiten zijn uitgevoerd of worden op dit moment uitgevoerd. Dat vertaalt zich ook in goede resultaten die het bestuur van de stad behaalt samen met de partners.

Jaarrekening
Ook de gemeentelijke financiën zijn dik op orde. Dit schept de mogelijkheid om ook in de komende jaren belangrijke plannen voor de stad uit te voeren.Zo kan dan ook de huidige positieve lijn in resultaten worden voort gezet.

De belangrijkste plussen in de jaarrekening 2007 zijn: o een interim-dividend Essent door de verkoop van Kabelcom ( 11,2 mln.);
o extra inkomsten uit bouwleges ( 1,4 mln.);
o hogere opbrengst uit leges Afdeling Burgerzaken ( 0,6 mln.); o hoger financieringsresultaat ( 1,5 mln.);
o hogere algemene uitkering ( 1,6 mln.);
o vrijval voorziening Besluit Woninggebonden subsidies( 2,0 mln.).

Het college stelt de raad voor om van het resultaat van EUR 19,3 miljoen, een bedrag van EUR 15,0 miljoen te storten in de algemene reserve van de gemeente. Het resterende bedrag wordt als volgt besteed:
o een bedrag van EUR 2,3 mln. wordt gestort in de bedrijfsreserve van de Weenergroep;
o een storting van een bedrag van EUR 0,4 mln. in de reserve van de Stichting Maatschappelijke Opvang om daarmee het negatieve eigen vermogen van de Stichting en het verwachte exploitatietekort over 2008, te dekken;
o een bedrag van EUR 1,9 miljoen wordt gestort in de reserve afwikkeling Besluit Woningbouwgebonden subsidies ten behoeve van het woonbeleid en de uitvoering van de nota Wonen 2007-2011; o een bedrag van EUR 0,3 mln. wordt aan de reserves onttrokken als administratieve correctie.

De Jaarrekening en het Jaarverslag 2007 worden besproken en vastgesteld in de raadsvergadering van 20 mei aanstaande. De volledige documenten zijn te downloaden.