Leefbaar Rotterdam


maandag, april 07, 2008

Winst Eneco

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 7 april 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Winst Eneco

Geacht College,

In de recentelijk verschenen jaarrekening van Eneco over 2007 wordt duidelijk dat het nettoresultaat voor de aandeelhouders is gestegen van 311 naar 426 miljoen euro. Dit zijn dividenden die enkel en alleen uitgekeerd kunnen worden omdat klanten van Eneco 10% tot 15% meer betalen voor hun stroom dan dat er kosten zijn om de stroom te leveren.

Vorige jaren heb ik u ook al gewezen op de winsten die bij Eneco gemaakt worden.

Ik wil u er nogmaals op wijzen dat Eneco volledig in handen is van de overheid en dat de overheid zonder winstoogmerk zou moeten handelen.

Artikel 219 van de gemeentewet verbiedt gemeentes zelfs om winst te maken op de levering van producten. Bij bijvoorbeeld de tarieven voor de afvalstoffenheffing (Roteb) houden wij ons aan de gemeentewet, maar kennelijk is de geest van de wet plotseling irrelevant nadat een gemeentelijke tak van dienst verzelfstandigd is.

Niet alle klanten van Eneco zijn uiteraard Rotterdammers, maar alle grote spelers op de energiemarkt in Nederland zijn in overheidshanden. De winst van bijvoorbeeld Nuon is van gelijke orde van grootte als die van Eneco. Puntje bij paaltje blijft er door de Nederlanders teveel betaald worden voor energie en komt dit via dividenden terug bij de overheid: of dat nu de provincie Gelderland is of de gemeente Rotterdam


1. Waarom bent u niet bereid om als grootaandeelhouder van Eneco te pleiten voor een dusdanige verlaging van de tarieven dat deze maximaal kostendekkend worden?


2. Hoe verhoudt dat antwoord zich tot de geest van de gemeentewet artikel 219?

Met vriendelijke groet,

Victor Reijkersz