Persbericht

boek: Een Bundel Kracht

Op 7 april verschijnt een bijzonder boek: Een Bundel Kracht. Dit boek bevat 30 literair vormgegeven gesprekken met mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben met kanker. Het boek laat zich lezen als een caleidoscoop, die bij iedere nieuwe invalshoek een ander beeld geeft van hetzelfde thema. Eén beeld keert steeds terug: als het om kanker gaat, zijn mensen tot een geweldige bundeling van hun krachten in staat. Mensen die kanker hebben vinden in het boek steun, inspiratie, troost en herkenning. Mensen die zelf geen kanker hebben maakt het bewust, hoe diep de ziekte ingrijpt in een leven en hoe heldhaftig velen met deze veranderingen omgaan.

Kanker is niet iets dat 'de ander' overkomt. Kanker overkomt ons allemaal. Iedereen kent immers iemand met kanker, en wie niemand kent, heeft het wellicht zelf. Geconfronteerd met kanker, is het soms moeilijk de juiste woorden te vinden. Wat moet je zeggen? Hoe druk je je medeleven uit? En, als je zelf kanker hebt, hoe leg je anderen uit wat je doormaakt en hoe breed de gevolgen van deze ziekte zijn? Geef Een Bundel Kracht cadeau. De opbrengst van het boek komt ten goede aan de opvang en begeleiding van kankerpatiënten en hun naasten.

Hieronder vindt u:

* een redactioneel stuk ter plaatsing

* gegevens van het boek

* quotes van de auteur

* mogelijke gesprekonderwerpen als u belangstelling hebt voor een interview met de auteur
* contact (een pdf van de omslag en van twee pagina's binnenwerk zijn opvraagbaar)


1. Redactioneel

Als iemand je vertelt dat hij of zij is getroffen door kanker, is het soms moeilijk om de juiste woorden te vinden. Wat moet je zeggen? Hoe druk je je medeleven uit? Voor kankerpatiënten is het soms moeilijk aan de omgeving uit te leggen, wat zij doormaken en welke brede gevolgen hun ziekte heeft. Geef elkaar Een Bundel Kracht cadeau. Dit boekje bevat 30 ontroerende gesprekken met mensen die te maken hebben met kanker. Mensen die kanker hebben, vinden in het boek steun, inspiratie, troost en herkenning. Mensen die zelf geen kanker hebben maakt het bewust, hoe diep de ziekte kanker ingrijpt in een leven en hoe heldhaftig velen met deze veranderingen omgaan. De opbrengst van het boek komt volledig ten goede aan de opvang en begeleiding van kankerpatiënten en hun naasten. Het ziet er trouwens prachtig uit: de omslag is van bruin velours met zilveren opdruk. Een Bundel Kracht is te bestellen via www.stichtingkleef.nl of bij de boekhandel.

ISBN 978-90-811583-2-9, prijs ¤ 25.


2. Gegevens

Een Bundel Kracht, ISBN 978-90-811583-2-9

Uitgeverij MMMediaproductions, Apeldoorn 2008

Verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.stichtingkleef.nl

128 pagina's, prijs ¤ 25


3. Quotes

Auteur Judith Wermenbol (38) over Een Bundel Kracht:

"De mensen in dit boek hebben mij, wildvreemde, heel dichtbij laten komen. Deze nabijheid was even noodzakelijk als beschamend. Vaak voelde ik tijdens de gesprekken een onbestemde neiging me te verontschuldigen voor het feit, dat ik als voyeur buiten het inferno kon blijven. Is schrijven over het leven immers geen vorm van niet-leven, van leven aan de zijlijn?"

"Kanker is niet mooi. Kanker gaat over pijn, braken, bloed, diarree en stank. Over anonieme spreekkamers en gekruiste vingers. Over existentiële angst en slopende onzekerheid. Toch schuilt in elk van de gesprekken over kanker in dit boek een ontroerende schoonheid. Grootse kwetsbaarheid, oneindige toewijding en loyaliteit, weergaloze levenskunst en altruïsme - tot welk een bundeling van zijn krachten is de mens in staat! In het licht van zoveel heldendom past het de schrijver slechts, eerbiedig het hoofd te buigen."


4. Interview

Judith G. Wermenbol (38, schrijver/journalist) zou met u kunnen praten over
* het besluit van kankerpatiënten om wel, of juist niet gebruik te maken van het 'alternatieve circuit'. (buitenstaanders die, als je hun tips op alternatief gebied niet opvolgt, je het gevoel geven dat het aan jezelf te wijten is als het ooit slecht met je afloopt; de angst dat je inderdaad een kans op genezing laat liggen)
* het opvallende feit dat veel geïnterviewden over hun gevecht tegen kanker spreken als een sportwedstrijd (en de bijbehorende beeldspraak), met de arts als coach; zelfs artsen hebben zich in 'sportieve' termen over kanker uitgelaten;
* kanker en taboes:

* de eenzaamheid geldt niet alleen de relatie van het gezin met de buitenwereld, maar ook tussen kankerpatiënten en hun naasten vindt vaak een (wellicht noodzakelijke) verwijdering plaats;
* de verzorging van kankerpatiënt thuis is een full time baan: telefoon aannemen, agenda bijhouden, bezoek ontvangen, koffie en thee zetten en koekjes serveren, medicijnen klaarmaken, klysma's geven, morfinepleisters plakken...
* de 'houdbaarheidsdatum voor verdriet' (maatschappelijk aanvaarde termijn voor rouw);
* het feit dat de ziekte opvallend veel geïnterviewden iets oplevert, dat anders niet zou zijn verkregen (inzicht, huwelijk, levensovertuiging, transformatie)
* de boeiende relatie tussen arts en kankerpatiënt;
* schuldgevoelens bij de achterblijvers;

* het feit dat Judith's vader zelf kanker kreeg terwijl ze het boek schreef;
* het gekozen motto uit Orhan Pamuk - Het Zwarte Boek ("Niet is zo verbazingwekkend als het leven. Behalve schrijven"), in het voorwoord terugkerend (vrij naar Imre Kértesz): leeft de schrijver, of is schrijven de ultieme vorm van niet-leven, van een ontsnapping aan het leven?


5. Contact

Voor vragen van praktische aard neemt u contact op met Francis Talboom,

telefoon 06 53 417 244 of per mail francistalboom@hotmail.com.

Voor vragen aan de schrijver neemt u contact op met Judith G. Wermenbol,

telefoon 06 46 015 025 of per mail gwermenbol@hotmail.com.


----------
Ontdek Windows Live, een nieuwe Windows ervaring. Een gratis upgrade. Download nu.