KNHS


Veel belangstelling Rondje Instructie Jonge paarden rijden en trainen

6 april 2008

Afgelopen vrijdag vond op het KNHS-centrum in Ermelo het laatste Rondje Instructie plaats van het winterseizoen 2007-2008. Jonge dressuurpaarden expert Patrick van der Meer wist het 350 koppige publiek drie uur te boeien met zijn visie op het trainen en rijden van jonge paarden.

Acht combinaties met dressuurpaarden van vier en vijf jaar oud kregen in groepjes van twee instructie van oud-wereldkampioen jonge paarden, Patrick van der Meer. Bij het trainen van jonge paarden is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Je moet niet bang zijn voor spontane reacties, deze paarden hoeven nog niet in een vast stramien te lopen. Het is daarom ook altijd raadzaam om het paard eerst te longeren voordat je erop gaat zitten\, aldus Van der Meer. Tijdens zijn lessen kwam duidelijk naar voren dat Patrick het belangrijk vindt dat de paarden, naast dat ze eerst ontspannen lopen, gedurende de africhting altijd voorwaarts blijven denken. Als het paard niet meer voorwaarts denkt, ook in de overgangen naar een langzamere gang of het halthouden, kom je niet meer aan rijden toe. Het voorwaarts denken bij een paard kan alleen behouden blijven als je het paard met je teugelvoering niet tegenwerkt. In de training komt het erop neer dat je het paard met je been naar de stille hand moet rijden.

Patrick nam zelf ook plaats in het zadel van Zippo, een jonge Rousseau x Haarlem. Met dit paard toonde hij onder andere hoe hij de stap trainde. Als ik de stap train doe ik dat altijd aan een lange teugel. Op deze manier loopt het paard in een houding waarin hij het beste kan stappen. Met Karolus van de Wittenstein, een vijfjarige NRPS goedgekeurde dekhengst waarmee Patrick vorig jaar derde werd in de finale van de PAVO Cup en dit jaar meedoet aan de selecties voor het WK jonge paarden, demonstreerde hij een paard met veel lossigheid in het lijf. Om dit te verkrijgen rijd ik veel tempowisselingen waarbij ik niet te veel opvang met mijn hand, zodat het achterbeen kan blijven ondertreden.

Het publiek kreeg alle gelegenheid om aan Patrick vragen te stellen. Op de vraag wat de meest gemaakte fout is bij het africhten van jonge paarden antwoordde Patrick: Vaak worden de oefeningen die in een proef gevraagd worden door de ruiters als doel gezien. Maar de oefeningen zijn juist een middel om het paard te verbeteren en verder te gymnastiseren.