Alzheimer Nederland boekt succes: Casemangement dementie komt in AWBZ

07/04/2008 09:18

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland pleit al jarenlang voor de landelijke invoering van casemanagement bij dementie. In het huidige systeem is casemanagement lastig van de grond te krijgen. Het jarenlange lobbywerk van Alzheimer Nederland begint nu zijn vruchten af te werpen. Op 28 maart jongstleden liet staatssecretaris Bussemakers weten het casemanagement bij dementie in de AWBZ op te nemen. Hiermee wordt de basis gelegd voor een landelijke invoering van casemanagement bij dementie.

Wat is casemanagement en waarom is het nodig?
Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider die mensen met dementie en hun naasten met raad en daad ter zijde staat rondom de diagnose tot het overlijden. Een casemanager informeert, denkt mee, adviseert, regelt zorg en helpt keuzes te maken. Vorig jaar bleek uit wetenschappelijk onderzoek waarom casemanagement zo hard nodig is. Uit een onderzoek dat Alzheimer Nederland door het NIVEL heeft laten uitvoeren bleek dat 20% van de mantelzorgers van dementiepatiënten dusdanig overbelast is, dat het een gevaar oplevert voor hun eigen gezondheid en de persoon met dementie. 58% van de mantelzorgers lopen een groot risico op overbelasting. Mantelzorgers hebben behoefte aan meer informatie, advies en zorgcoördinatie. Een casemanager voorziet in die behoefte.

Is Alzheimer Nederland nu tevreden?
Er is een belangrijke stap in de goede richting gezet. Financiering van casemanagement vanuit de AWBZ is een belangrijke voorwaarde voor een landelijke invoering van casemanagement bij dementie. Er blijven echter zaken om voor te strijden. Bussemaker spreekt over de functie casemanagement en laat daarmee in het midden wie die functie uitvoert. Patiënten en mantelzorgers zijn echter gebaat bij iemand die zich in functie en taken speciaal toelegt op casemanagement. Alzheimer Nederland pleit daarom nadrukkelijk voor het beroep casemanager. Casemanager is een vak op HBO+ niveau, waarbij iemand specialistische kennis over dementie moet hebben. Daarvoor is op maat gesneden opleiding en scholing nodig. Bovendien moeten er goede tarieven voor casemanagement worden afgesproken.

Wat gaat er nu gebeuren?
Casemanagement kan niet van de ene op de andere dag landelijk ingevoerd worden. Het Ministerie van VWS heeft daarom tien zogenaamde koploperregio's aangewezen waarmee ze in het najaar productieafspraken wil maken. Alzheimer Nederland is gevraagd om samen met Zorgverzekeraars Nederland de voorbereidingen te treffen voor deze productieafspraken. Alzheimer Nederland zal blijven pleiten voor geschoolde en gespecialiseerde casemanagers dementie. Ook tijdens het werkbezoek dat staatssecretaris Bussemakers binnenkort op uitnodiging van Alzheimer Nederland gaat afleggen bij Stichting Geriant, de grootste aanbieder van casemanagement in Nederland.

Dementie: feiten en cijfers
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.

Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan een miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.





http://www.alzheimer-nederland.nl

http://www.alzheimer-nederland.nl