Time : 10:00:00
Date : 07 April 2008
Sender Name: Waterbouwkundig Laboratorium

NIEUWE SLUIS PANAMAKANAAL GETEST IN ANTWERPEN

De nieuwe sluizen die het Panamakanaal beter moeten ontsluiten, werden op schaalmodel getest door het Waterbouwkundig Laboratorium (WL). Het WL werkt reeds verschillende jaren samen met een Belgisch-Frans consortium aan het ontwerp van deze sluizen, steunende op een jarenlange traditie. Van bij de oprichting van het WL in 1933 werden diverse sluizen in binnen- en buitenland bestudeerd. Als paradepaardje staan de nieuwe sluizen in het Panamakanaal met stip op één.

De nieuwe sluizen moeten het Panamakanaal toegankelijk maken voor grotere schepen, zullen de schepen in drie trappen naar de juiste hoogte tillen. Er bestaan verschillende ontwerpen voor de toegang tot de sluizen. Met behulp van een schaalmodel heeft het WL in opdracht van de Panamese overheid elke ontworpen toegang getest, alsook het traject tussen de verschillende trappen (de sluiskolken).

Door 3 verschillende types schepen door het model te sturen konden conclusies getrokken worden over welk ontwerp het meest geschikt is, welke methode van invaren het beste werkt, op welke manier sleepboten de veiligheid kunnen ondersteunen, enzovoort. Naast de gebruikelijke aspecten (invloed van stroming, vormgeving van sluis en oevers, enzovoort), kreeg het WL in Panama nog een bijkomende uitdaging voorgeschoteld. Bij het samenstromen van zout water (uit de Stille of Atlantische oceaan) en zoet water (uit het Gatun meer dat gebruikt wordt om het Panamakanaal te voeden) ontstaan krachtige densiteitsstromingen rond de schepen. Tests in het schaalmodel lieten toe het ontwerp zodanig aan te passen dat de invloed van deze stroming fel verminderde.

Meer informatie verkrijgt u bij: dr. Ir. Tom De Mulder 0477 58 12 64

Uitnodiging Persbriefing

Het Waterbouwkundig Laboratorium bestaat 75 jaar. Op donderdag 17 april opent een Academische Zitting in 't Elzenveld de festiviteiten rond dit jubileumjaar. Voor u wordt om 15u30 in een aparte ruimte een persbriefing voorzien, waarin het verhaal van het Waterbouwkundig Laboratorium beknopt aan bod komt. Kris Peeters, Vlaams Minister-President, verklaart het belang van het Waterbouwkundig Laboratorium voor Vlaanderen. Ook Frank Mostaert, afdelingshoofd van het WL, staat klaar om u de paradepaardjes van het Laboratorium uit de doeken te doen. De bijdragen aan het ontwerp van de nieuwe sluizen voor het Panamakanaal komen daarbij uitgebreid aan bod, evenals de andere activiteiten van het Kenniscentrum voor hydraulica van schutsluizen dat wordt uitgebouwd in opdracht van Hilde Crevits, Vlaams Minister van Openbare Werken. Deze kennis dient ter ondersteuning van de toegang tot de Vlaamse bevaarbare waterlopen en de Vlaamse havens, maar ook ter ondersteuning van internationale projecten waar Vlaamse bedrijven bij betrokken zijn.

Meer informatie verkrijgt u bij:
Viki Kruyniers

Waterbouwkundig Laboratorium
Berchemlei 115, B-2140 Antwerpen
tel: +32 3 224 61 71 - Gsm: +32 499 55 87 26
Fax: +32 3 224 60 36 - vicki.kruyniers@mow.vlaanderen.be - www.watlab.be

UITNODIGING persbriefing

75 jaar Waterbouwkundig Laboratorium

Donderdag 17 april, 16 uur
't Elzenveld, Antwerpen (www.elzenveld.be)

Beste journalist,
Op donderdag 17 april opent een Academische Zitting de festiviteiten rond 75 jaar Waterbouwkundig Laboratorium. Voor u wordt in een aparte ruimte een persbriefing voorzien, waarin het verhaal van het Waterbouwkundig Laboratorium beknopt aan bod komt. Kris Peeters, Vlaams Minister President, verklaart het belang van het Waterbouwkundig Laboratorium voor Vlaanderen. Ook Frank Mostaert, afdelingshoofd, staat klaar om u de paradepaardjes van het Laboratorium uit de doeken te doen. De sluis in het Panamakanaal staat daarbij met stip op één.

Programma
15.30 Ontvangst met drankje en versnapering
15.45 Première film Waterbouwkundig Laboratorium
16.00Presentatie en introductie projecten

*Frank Mostaert, afdelingshoofd Waterbouwkundig Laboratorium: Beknopte geschiedenis Waterbouwkundig Laboratorium en introductie projecten

*Kris Peeters, Vlaams minister-president: Het belang van het Waterbouwkundig Laboratorium voor Vlaanderen
16.30 Vragenronde + mogelijkheid tot interview (gelieve te reserveren, zie antwoordfiche)
17.00 Receptie en mogelijkheid tot interview met aanwezigen van de academische zitting

Een persmap wordt ter plaatse verdeeld, inclusief foto-cd en een DVD met de film.
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan Viki Kruyniers of via het antwoordformulier in bijlage.

Hoogachtend,
Viki Kruyniers
Waterbouwkundig Laboratorium
Berchemlei 115, B-2140 Antwerpen
tel: +32 3 224 61 71 - Gsm: +32 499 55 87 26
Fax: +32 3 224 60 36 - vicki.kruyniers@mow.vlaanderen.be - www.watlab.be

ACTIVITEITEN

75 jaar Waterbouwkundig Laboratorium

Uiteraard bent u ook van harte welkom op de andere activiteiten die het Waterbouwkundig Laboratorium in petto heeft:

Vrijdag 25 april 2008: Scholieren op drift.

Op vrijdag 25 april 2008 gooien we de deuren wagenwijd open voor een unieke blik op het laboratorium. We bieden scholieren de kans te kijken, te testen, te stuwen en te bewijzen hoe bruisend waterkracht kan zijn.

Maar we gaan verder. Geen wereld bestaat louter uit tests en theorie. De ingeschreven klassen krijgen de kans aan de slag te gaan met één van onze ingenieurs. Ze ontdekken hoe een project eruit kan zien en welke activiteiten dagelijks plaatsvinden binnen onze muren. Kortom... ze kijken tot in het hart van het waterwerk. Om nooit meer te vergeten...

Zaterdag 26 april 2008 - Een hart voor onze buurt.

Zonder de steun van de buurtbewoners, zou het Waterbouwkundig Laboratorium niet de werkplek zijn die ze is. We geven dan ook graag iets terug aan onze omgeving. Op
zaterdag 26 april reserveren we onze faciliteiten enkel voor mensen uit onze buurt. Ze krijgen een persoonlijke rondleiding, een wedstrijd op maat en een verzorgde receptie als dank voor hun stille begrip.

Zondag 27 april 2008 - Een waterhuis met open deuren

Op zondag 27 april organiseren we een heuse ontdekkingstocht door het laboratorium. Bezoekers kunnen meedenken, meesturen, mee ontdekken waar het bij waterkracht om draait. Aan de hand van vragen en doeopdrachten leren jong en oud onze onderzoeksgebieden kennen. Er vallen zelfs prijzen te winnen!

Aan het einde van de route verzamelen de deelnemers in een kindvriendelijke omgeving voor een welkome verfrissing. Proef jij het verschil tussen water en water? Kom het gerust bewijzen. De opendeurdag start om 10 u en eindigt om 17 u.

Ook op deze activiteiten wordt uw aanwezigheid bijzonder op prijs gesteld. Geeft u ons een seintje? Zo kunnen wij u beter van dienst zijn bij uw bezoek.

URL: http://www.watlab.be Picture: (None)
Attachments: Waterbouwkundig_Laboratorium_20080404_164519_282_Att_1.doc

Translations: (None)

Link to Press Release - NL