Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 19 februari 2008
Plaats Nieuw Bergen

Onderzoek VROM-inspectie
Gemeente Bergen ontplooit initiatieven

De inspectie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft eind 2006 onderzocht hoe de gemeente Bergen haar taken op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en het milieu uitvoert. De inspectie heeft zowel de wettelijke taken als de niet-wettelijke taken onderzocht en hierbij gekeken naar het beleid, de programmering en de uitvoering. Inmiddels heeft de VROM-inspectie hierover een rapport uitgebracht.

Uit het rapport blijkt dat de gemeente over het hele werkterrein gekeken gemiddeld scoort. Zo scoren milieutaken goed, terwijl het bestemmingsplan Buitengebied beduidend minder scoort. Op diverse terreinen liggen echter al goede aanzetten voor verbeteringen.

Initiatieven
De gemeente Bergen beschikt over alle wettelijk verplichte beleidsstukken. Daarnaast ontplooit de gemeente op tal van gebieden initiatieven om de VROM-taken beter uit te voeren. Bijvoorbeeld door het systematisch inspecteren op overtredingen. Op deze manier krijgt de gemeente overzicht en inzicht in de (noodzaak tot) handhaving. Dit bleek eerder succesvol bij de aanpak van zeecontainers en paardenschuilgelegenheden.

Verbeterplan
In overleg met de inspectie hebben burgemeester en wethouders inmiddels een verbeterplan opgesteld. Hierin staat op welke wijze de gemeente aan de slag gaat met de verbeterpunten en aanbevelingen die de VROM-inspectie heeft gedaan. Een aantal concrete voorbeelden uit het Verbeterplan:
- verleen bouwvergunningen binnen de termijn
- sloopaanvragen tijdig aanvragen

- elke 10 jaar actualisatie van de bestemmingsplannen
- zorg voor een spoedige afronding van bestemmingsplan buitengebied
- beleid en uitvoering handhaving