Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)

Utrecht, 7 april 2008

START ONDERZOEK PLOTSELINGE HARTSTILSTAND SPORTERS

In Nederland is tot nu toe weinig bekend over de oorzaken en frequentie van plotselinge hartstilstand bij sporters. Om dit fenomeen te onderzoeken is Sportcor opgericht, een initiatief van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Sportcor is een landelijke registratiebank waarin de gegevens worden verzameld van sporters die plotseling een hartstilstand krijgen. Zo verloor recentelijk de Nederlandse bokswereld nog een groot talent toen Thaibokser Ginty Vrede zeer onverwacht overleed aan een hartaanval.

Sporten is leuk, ontspannend, goed voor de gezondheid en verlaagt de kans op onder andere hart- en vaatziekten. Toch worden, ondanks de grote voordelen van sport, jaarlijks enkele honderden sporters getroffen door plotselinge hartstilstand.

Op oudere leeftijd liggen waarschijnlijk andere oorzaken aan het overlijden ten grondslag (meestal een hartinfarct door een vernauwing of afsluiting van de kransslagader) dan op jongere leeftijd (aangeboren hartziekten). De plotselinge hartstilstand wordt dus niet veroorzaakt door het sporten, maar door een onderliggende (vaak onbekende) hartaandoening.

De nieuwe website www.sportcor.nl heeft 2 doelen:


1. achtergrondinformatie over plotselinge hartstilstand bij sporters en de mogelijk onderliggende hartziekten;

2. aanmelding van sporters getroffen door plotselinge hartstilstand.

Iedereen kan een incident melden. Als aanmelder ontvangt men eerst een wachtwoord zodat de ingevoerde gegevens beveiligd verstuurd kunnen worden. Na een melding worden gegevens gecontroleerd op juiste invoering (bijvoorbeeld voorkomen van spam). Indien mogelijk, wordt meer achtergrondinformatie opgezocht. Bij eventuele dubbele invoer worden de gegevens samengevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mw. M. de Beus, namens de SPORTCOR-onderzoekers
E-mail; m.debeus@umcutrecht.nl
Telefoonnummer: 088-7568123


---- --