Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Havenbedrijf Rotterdam NV, de stadsregio Rotterdam en Rijkswaterstaat Zuid-Holland

Datum 7 april 2008

Weginspecteurs Rijkswaterstaat ook actief op gemeentelijke wegen

Sneller ongelukken afhandelen in havengebied

Om de wegen in het havengebied na een ongeluk zo snel mogelijk weer beschikbaar te hebben, treden weginspecteurs van Rijkswaterstaat vanaf nu ook op bij incidenten op niet-rijkswegen in het havengebied. Dit is geregeld in een convenant dat directeur André Toet van het Havenbedrijf en hoofdingenieur-directeur Folkert Post van Rijkswaterstaat maandag 7 april ondertekenen. Jeannette Baljeu, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio Rotterdam en wethouder Verkeer en Vervoer van Rotterdam, geeft met haar handtekening instemming aan het convenant.

Snellere afhandeling van ongevallen en betere doorstroming De inzet van weginspecteurs van Rijkswaterstaat geeft de mogelijkheid om ongelukken sneller af te handelen. Die snelheid is van groot belang voor de doorstroming van het wegverkeer in het havengebied en met name op de N15-A15.

Incident management
Ongevallen zijn belangrijke oorzaken voor files. Het is dus essentieel dat de afhandelingsduur ervan zo kort mogelijk is. De bevoegdheden van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn sinds april 2006 uitgebreid met een aantal bevoegdheden dat voorheen uitsluitend bij de politie berustte. Op rijkswegen geldt de afspraak dat de instantie die als eerste bij een incident ter plaatse is, aan de slag gaat en de afhandeling coördineert. Het gaat dan om het beveiligen van de plaats van het ongeluk, het regelen van het verkeer ter plekke en het inroepen van hulpdiensten als ambulance en brandweer. In het contract dat Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf hebben gesloten, zijn de bevoegdheden van Rijkswaterstaat uitgebreid tot de niet-rijkswegen in het havengebied.

Incident management eerste resultaat Programma Bereikbare Haven Eind vorig jaar is de intentieverklaring Bereikbare Haven getekend. De overeenkomst Incident Management is nu het eerste concrete resultaat. Met het programma Bereikbare Haven hebben verschillende overheden en het bedrijfsleven de handen ineengeslagen om de bereikbaarheid, onder andere met het oog op de geplande werkzaamheden aan de A15, op een goed niveau te houden. Voorbeelden van andere lopende projecten zijn Collectief vervoer in de haven, Verkenning naar Spitsmijden op de A15 en de Verkenning Verkeersonderneming. Ook zijn nieuwe projecten zoals Mobiliteitsmanagement in onderzoek.

De partners in het programma Bereikbare Haven zijn de gemeente Rotterdam, de stadsregio Rotterdam, de gemeente Spijkenisse, het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, de KvK Rotterdam, Rijkswaterstaat Zuid-Holland, EVO en Transport & Logistiek Nederland.

noot voor de redactie/