Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 7 april 2008

Schotse Hooglanders van Tuintjes verhuizen naar Refugium

Binnenkort verhuizen de twee Schotse Hooglanders van het kleine natuurgebied de Tuintjes aan de Tuintjesweg in Huisduinen naar het Refugium aan de Jan Verfailleweg. Landschap Noord-Holland die sinds 2007 eigenaar en beheerder is, wil proberen de rijkdom aan bloemen te vergroten. De kudde Schotse Hooglanders in het Refugium wordt hiermee vier stuks groot.

Natuurgebied De Tuintjes bestaat uit voormalige volkstuintjes en werd sinds 1982 als natuurgebied beheerd door Werkgroep Vrijwillig Landschapbeheer Den Helder. In 1984 kreeg dit opvallend bloemrijke terrein een beheerplan. Daarin staat met welk beheer de interessante flora in dit terrein op de lange termijn behouden kan blijven. Het voorstel was het relatief kleine natuurgebied met één rund te begrazen. Maar omdat runderen kuddedieren zijn, werd uit oogpunt van diervriendelijkheid gekozen voor begrazing met twee runderen. Het maaibeheer werd toen vervangen door graasbeheer. Door de lichte overbegrazing verdween echter de bloemrijkheid in zekere mate.

Landschap Noord-Holland gaat het terrein voortaan na de bloeitijd maaien. Er wordt zo gehoopt op de terugkeer van de bloemenpracht. Als de noodzakelijke gezondheidsverklaringen voor de Hooglanders binnen zijn, worden moeder en dochter verplaatst. In het Refugium lopen al enkele hooglanders. De verwachting is dat de nieuwelingen snel zullen wennen aan het nieuwe gebied en aan hun soortgenoten.