Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers vraagt tijdens gezondheidsweek aandacht voor goede oogbescherming

Bijna helft Nederlanders heeft oogklachten na dag op water of in sneeuw

Huizen, 7 april 2008 - Ook dit voorjaar komen weer veel Nederlanders terug uit de sneeuw of bereiden zich voor op een nieuw vis- en watersportseizoen. Lekker buiten in de felle voorjaarszon. Hierbij bestaat echter het risico dat mensen hun ogen niet goed beschermen. Uit representatief onderzoek van Specsavers blijkt dan ook dat bijna de helft van de Nederlanders wel eens last heeft van zijn ogen na een dag in de sneeuw of op het water. En niet in alle gevallen zorgt men voor voldoende bescherming. Om mensen deze lente beter bewust te maken van de risico's van slechte oogbescherming, organiseert Specsavers van 14 tot en met 21 april. haar gezondheidsweek. Tijdens deze week kan men in alle negentig Specsavers filialen terecht voor professioneel voorjaarsadvies.

Het zijn veel gehoorde klachten van teruggekeerde wintersporters en mensen die een dag op of langs het water hebben gezeten: branderige, prikkende of vermoeide ogen en soms zien mensen er zelfs letterlijk sterretjes door. Dat kan komen door slechte bescherming van de ogen. Bij langdurig en veelvuldig blootstellen aan de zon kan sneeuwblindheid ontstaan (met hetzelfde ziektebeeld als lasogen) wat op zijn beurt uiteindelijk tot staar kan leiden. Door het dragen van goede oogbescherming, zoals een goede zonnebril, kan het risico op schade aan de ogen door UV-straling worden beperkt. Het is als het ware zonnebrand voor je ogen.

Meer UV-straling door reflectie
Doordat het wateroppervlak en een sneeuwdek de zon reflecteren, is op het water of in de sneeuw het effect van de zon groter dan in het 'normale' dagelijkse leven. Omdat op deze plaatsen meer schadelijke UV-stralen worden weerkaatst, is het juist hier van groot belang de ogen goed te beschermen.Toch zegt bijna een derde van de watersporters nóóit oogbescherming te gebruiken, met alle risico's van dien. En van de watersporters die hun ogen wel beschermen, kiest slechts een klein percentage voor optimale bescherming door middel van een Polaroidbril of een geslepen zonnebril met Polaroidglazen. Met een Polaroidbril die hinderlijke schitteringen zoals op het wateroppervlak neutraliseert, verklein je de kans op pijnlijke ogen en hoofdpijn na een dag op het water. Oogbescherming is gelukkig wél populair bij het skiën, want bijna 96 procent van de skiënde respondenten geeft aan dat zij een zonnebril dragen.

Bescherming onvoldoende doorslaggevend
"Het is zorgwekkend dat er nog mensen zijn die hun ogen niet of niet optimaal beschermen", zegt Wieke de Vries van Specsavers. "Hieruit blijkt dat mensen te weinig op de hoogte zijn van de gevaren van onvoldoende oogbescherming. De opticien moet adviseren over welke bescherming het beste past, maar dit kan pas als iemand hem om raad vraagt. Met deze gezondheidsweek draaien we de rollen om en brengen we het advies naar de mensen toe. Vooral nu in het voorjaar is het nodig om mensen meer bewust te maken van het belang van goede bescherming van je ogen tegen UV-straling."

Wanneer je je ogen te veel blootstelt aan de zon, bestaat de kans op allerlei oogkwalen en netvliesafwijkingen. Je oog veroudert bovendien sneller waardoor de kans op staar op vroege leeftijd groter is. Net als bij je huid, is het advies je ogen het hele jaar door te beschermen. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in het voorjaar. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Tijdens haar gezondheidsweek adviseert Specsavers over de verschillende manieren waarop mensen hun ogen wél goed kunnen beschermen. "Want uit het onderzoek blijkt dat voor slechts vier op de tien mensen de mate van bescherming van een zonnebril bepalend is bij de aankoop. Ongeveer evenveel mensen vinden de prijs of een modieus design van een bril doorslaggevend", zegt De Vries. "Bescherming, design en prijs kunnen heel goed samen gaan. Wij vinden dan ook dat de mate van bescherming van de bril áltijd beslissend moet zijn bij de keuze voor een zonnebril."

Bescherming die bij je past
"Onze opticiens geven deskundig advies over de verschillende typen zonnebrillen en glazen", zegt De Vries. "Ook is Specsavers één van de weinige optiekketens die Polaroidglazen op sterkte aanbiedt. En voor mensen die veel op de weg zitten, bieden onze Ultra Drive-lenzen een uitkomst. Zo hebben we alles in huis om iedereen die dit voor jaar naar buiten gaat met de auto, in de sneeuw, op de fiets of op het water optimaal te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon."

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 90 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 9 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht