Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 7 april 2008

Ook komende jaren stijgende vraag naar jeugdzorg

MOgroep Jeugdzorg onderschrijft de zorgen van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) over de groeiende vraag van ouders en kinderen naar hulp en zorg. Hij deed zijn uitspraken in een interview in het Algemeen Dagblad van 5 april jl. Volgens Rouvoet vertonen kinderen gedragsproblemen doordat te veel van hen wordt gevraagd. Ouders hebben minder tijd en scholen zijn steeds grootschaliger geworden. Hierdoor hebben steeds meer jongeren het gevoel dat ze op zichzelf zijn teruggeworpen. Minister Rouvoet investeert daarom veel in de Centra voor Jeugd en Gezin, waar preventie en laagdrempelige zorg centraal staan. MOgroep Jeugdzorg verwacht ondanks de investeringen in de Centra voor Jeugd en Gezin de komende jaren een verder stijgende vraag naar jeugdzorg.

'We zien inderdaad een toenemende vraag naar onze zorg en hulp,' aldus Hans Kamps, de kersverse voorzitter van MOgroep Jeugdzorg. 'De oorzaken van deze stijgende vraag naar jeugdzorg zijn echter niet helder.' Kamps wil graag meer onderzoek naar de problemen onder jongeren. De uitspraken van Rouvoet ziet hij als een eerste aanzet hiertoe. De uitkomsten van dit onderzoek moeten inzicht geven in de stijgende vraag naar hulp en zorg door jongeren en hun ouders. Stijgt het aantal jongeren met problemen? Of wordt vanuit een bepaalde groep steeds vaker een beroep gedaan op zorg? 'Er zijn aanwijzingen voor allebei,' aldus Kamps. 'Uit recente onderzoeken blijkt dat de omvang van kindermishandeling veel groter is dan gedacht. Aan de andere kant weten kinderen en ouders ook beter de weg te vinden naar hulp en zorg.'

MOgroep Jeugdzorg ziet de komende jaren de vraag naar zorg verder toenemen. Preventie en laagdrempelige hulp kunnen een rol spelen in de afzwakking van deze vraag. 'De branche Jeugdzorg onderschrijft het belang van een laagdrempelige, preventieve aanpak in de Centra voor Jeugd en Gezin. Deze aanpak zal op termijn de vraag naar zorg kunnen stabiliseren. Maar tot deze stabilisering bereikt is zal het kabinet zich zowel op de preventie als de beschikbaarheid van voldoende zorg moeten richten. Alleen op deze wijze kan de problematiek bij kinderen en gezinnen de komende jaren in goede banen worden geleid en kunnen lange wachtlijsten voorkomen worden,' aldus Kamps.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, drie Landelijk Werkende Instellingen, 52 zorgaanbieders en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij brengt samenhang in de belangenbehartiging en profilering van de branche, investeert in goede arbeidsverhoudingen en ondersteunt de ondernemers bij hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de kwaliteit van de dienstverlening.