Gemeente Amersfoort

Persbericht

Datum: 7 april 2008

Tafelen met 'onbekende bekenden' in Amersfoort

Tweehonderd huishoudens doen mee met Sofie aan tafel

Afgelopen zaterdag was de tweede editie van Sofie aan tafel. Dit jaar dekten rond de 200 Amersfoorters de tafel voor een groepje 'onbekende bekenden'. Om elkaar te ontmoeten, bijzondere gesprekken te voeren en samen te eten. Vorig jaar nodigden al 80 Amersfoorters gasten uit. Sofie aan tafel is een voorloper van het 750-jarig jubileum van de stad in 2009. Het streven is dat volgend jaar 750 gastvrije Amersfoorters meedoen.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper en haar echtgenoot deden voor de tweede keer mee met Sofie aan tafel. Zij tafelden met een groep jongeren. Eén van de andere gastvrouwen was wethouder Gerda Eerdmans. Aan haar tafel zaten huidige en toekomstige bewoners uit de straat. Gerda Eerdmans vindt het 'volstrekt logisch' om gasten uit te nodigen: "Eten met mensen is altijd leuk. En eten met mensen die je niet kent, is nog leuker!" Dit werd beaamd door haar gasten.

Ook het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis deed mee. "We werden vanavond overal neergezet, niet in ons vaste groepje. Dat is eigenlijk veel leuker. Je hoort nog eens een ander verhaal", zegt de bijna 80-jarige Fien. Het was een bijzondere maaltijd met historische gerechten: Schinkelhutspot, calfsoeren (kalfsoren) en ghecloven nonnen (gevulde eieren).

Door samen te eten leer je de mensen in je omgeving beter kennen en voel je je meer verbonden met elkaar en de stad. Dat is het idee achter Sofie aan tafel. Volgend jaar wordt Sofie aan tafel gehouden op zaterdag 28 maart 2009. Belangstellenden kunnen zich nu al opgeven via www.amersfoort750.nl. Op de website staan ook foto's en sfeerverslagen van afgelopen zaterdag.

Meer informatie: Simone de Jong, communicatie Amersfoort 750, telefoon 033 469 50 78, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.

In 2009 heeft Amersfoort 750 jaar stadsrechten. Dat is reden voor een grandioos feest van, voor en door de stad! Amersfoort 750 wordt mede mogelijk gemaakt door De Vrienden van Sofie. Kijk op www.amersfoort750.nl.